петък, 03 юли 2020, 13:00 ч.

Не от Ухан

Доминиращият щам на коронавируса по света е от Италия

BNews.bg

Доминиращият щам на коронавируса по света е от Италия

Учени са установили, че доминиращият по света щам на коронавируса е различен от този в Ухан, Китай. Публикуваното в журнала Cell проучване на изследватели, които работят с Sheffield COVID-19 Genomics Group, разкрива, че щам на коронавируса, който за първи път е засечен в Италия, сега е доминиращият по света.

Проследяване на вируса е показало, че доминиращият щам е G614, а не D614 в Ухан. G614 се е разпространил на различни географски нива: национално, регионално и локално. Промяната се е случила дори и на местно ниво, където първият щам D614 е намерил благоприятна среда преди появата на G614.

Учените обаче не могат да постигнат съгласие каква е причината новият щам да доминира. Авторите на проучването предполагат, че по-новият щам може би е по-заразен, докато други спорят, че доминацията на този щам може да е в резултат на разпространението на коронавируса в САЩ.

САЩ като цяло не успяха да спрат разпространението на новия коронавирус и водят в света по брой на заразени и починали.

Авторите на изследването отбелязват, че техните открития може би показват, че по-новият щам на вируса по-лесно се разпространява сред хората, но към момента няма доказателства при него клиничната картина да е по-тежка в сравнение с щама от Ухан от миналата година.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари