понеделник, 06 юли 2020, 12:30 ч.

Сигналите за мръсни плажове и боклуци

Качеството на морската вода у нас

BNews.bg

Качеството на морската вода у нас

Лекарските кабинети по Черноморието се препълват с пациенти с диагноза летен грип

В началото на сезона - сигнали от туристи за мръсни води в морето. Въпреки че според проверяващите качеството на морската вода у нас се повишава – оплакванията за чистотата на плажовете не секват.

През годините Офицерският плаж край Варна поведе в непрестижната класация за плажовете с най-мръсна вода по българското Черноморие. Причината беше директно изливане на отходни води от канала директно в морето. Така години наред пробите показваха „лошо” качество на водата.

През последното лято почти две трети от изследваните в лаборатории проби с морска вода, взети край плажовете у нас, показват отлични резултати. Едва 4% са със задоволително качество, а за първи път от години критични нива на замърсеност не са открити в нито една от общо 811 взети проби по цялото крайбрежие.

„В над 90% от нашите курорти те са хигиенизирани – от гледна точка на пречиствателни станции, централна или локална канализация. Не бих казал, че българското море, от гледна точка на морската вода, е по-рисково от морето в Гърция, Италия или други дестинации”, заяви доц. Стоян Ханджиев.

Сигналите за изливане на отходни води, боклуци и мръсни плажове обаче не спират. А всяка поета глътка морска вода може да ни коства приятния завършек на почивката, категорични са експертите.

„Поглъщането е входната врата - не заради това, че водата е морска, а заради това, че би могла да е заразена и би подействала неблагополучно по отношение на вирусна инфекция, диария и т.н.”, коментира доц. Стоян Ханджиев.

Традиционно, в разгара на сезона, лекарските кабинети по Черноморието се препълват с пациенти с диагноза летен грип.

„Морската вода сама по себе си не е рискова, затова защото тя е един хипертоничен разтвор на различни соли, които са и антибактериално действащи, антивирусно и т.н. Всичко е въпрос на избор на места, които са сигурни като локации, като дестинации”, каза доц. Стоян Ханджиев.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Издислав - 13:52, 06 юли

    Най мразим такива нищо не казващи статии. А е съвсем просто. Колко чиста или мръсна е морската вода, се вижда с просто око. Ако още преди да си нагазил до коленете не си виждаш пръстите на краката, смятай, че е много мръсна. Ако ги виждаш и след като си нагазил вътре до гърди, значи е чиста. Хайде сега Ревизоро, Ангелкова & Падишаха да направят теста и после да ми обяснят защо да отида на нашето вместо на гръцкото море.

Напиши коментар

Коментари