вторник, 07 юли 2020, 18:00 ч.

Окончателно решения

Обвинените в покровителстване на наркобанди началници от ГДБОП остават в ареста

BNews.bg

Обвинените в покровителстване на наркобанди началници от ГДБОП остават в ареста

Решението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно.

Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста висшите антимафиоти от ГДБОП, обвинени, че са покровителствали наркобанди. Решението е окончателно.

Апелативните съдии прецениха, че на този начален етап от разследването има достатъчно доказателства, че шефът на отдел „Наркотици“ Цветан Панков и неговият подчинен и началник на сектор в отдела – Кирил Ванков, са автори на престъпленията в които са обвинени. Покровителствали са наркогрупи, изнасяли са информация за предстоящи акции и са атакували определени кръгове. Според обвинението всичко това е ставало срещу рушвети. Исканите подкупи били между 5 и 10 хил. лв. месечно.

Разследването срещу висшите антимафиоти, ангажирани с борбата с наркоразпространението и наркотрафика започнало преди година, твърдят от прокуратурата. Били изключително предпазливи и операцията срещу тях буксувала. Разследването потръгнало преди месеци, когато един от изнудвани подал сигнал.

Това е небезизвестният наркоиграч у нас с прякор Стъкларя. В показанията си той разказва, че шефът на отдел „Наркотици“ Цветан Панков му поискал определена сума пари. Срещата станала в края на миналия месец. В гориста местност край „Захарна фабрика“. Без мобилни телефони и при строги мерки за сигурност, взети от антимафиота. Секунди след предаване на подкупа, служителите от дирекция „Вътрешна сигурност“ арестували шефа на отдел „Наркотици“. В джоба му били открити 5 хил. лв. белязани банкноти. 

Според неговия адвокат това е провокация към подкуп. Парите били сложени в джоба на клиента му, освен това нямало никакви доказателства, че той е искал рушвет.

Срещу висшия антимафиот свидетелстват небезизвестни хора от наркосредите с прякори Паяка и Ланеца. Някои от тях твърдят, че отдела е покровителствал друг играч на особено високо ниво с прякор Турчина. Защитната версия пък е, че всички свидетели са потърпевши от успешните акции на антимафиотите срещу тях.

При акцията са арестувани и още двама души. Полицайка от Главна дирекция „Национална полиция“ Василена Фикирлийска. Съдът сметна, че няма доказателства за участието ѝ в групата и тя беше освободена без никаква мярка за неотклонение. Апелативните съдии не уважиха искането на обвинението и потвърдиха решението на специализирания наказателен съд.

Четвъртият задържан не е от системата на МВР, но е направил самопризнания и е разкрил детайли от схемата. Самият той се представял за агент на американската агенция за борба с наркотиците DEA.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари