петък, 10 юли 2020, 19:00 ч.

Гешев:

Ще запознаем европейските ни партньори с безпрецедентния натиск върху прокуратурата

BNews.bg

 Ще запознаем европейските ни партньори с безпрецедентния натиск върху прокуратурата

Снимка: гугъл

Главният прокурор отбеляза, че президентът е определил обвинението като мафия

Главният прокурор Иван Гешев свика извънреден брифинг, за да защити държавното обвинение от „безпрецедентния политически натиск". С него в Съдебната палата бяха заместниците му, членовете на Прокурорската колегия, административни ръководители на Апелативни, Окръжни и Районни прокуратури от цялата страна, членовете на Управителните съвети на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в Република България.

"Ние сме тук не заради личните атаки срещу отделни магистрати или срещу главния прокурор. Възприемаме това като част от работата ни. Тук сме, защото институцията Прокуратура на Република България бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на Република България и от обслужващи го политически формации", обясни целта на пресконференцията Гешев. През цялото време на речта си той не назова нито веднъж цялото име на президента, но атаката бе съсредоточена почти изцяло върху него.

"Тук сме за да кажем, че ще продължим, повтарям - ще продължим да работим по същия начин, защото залогът е бъдещето на децата и Родината ни и няма да ни спрат милиардите на олигарсите, инвестирани в медии и политици, нито дори заплахите срещу прокурорите и техните семейства", заяви Иван Гешев.

Според шефа на държавното обвинение "Радев би следвало да олицетворява единството на нацията и казвам Радев, защото когато той слезе при БСП с госпожа Корнелия Нинова, „Да, България“, ДСБ, АБВ, Българската евролевица, Движение 21, Мая Манолова, която още не е създала партия, както и Йоло Денев, който също още не е създал партия, Радев се превърна в един обикновен български политик от прехода".

Иван Гешев заяви, че българските прокурори, следователи и съдебни служители се гордеят, че работят за българските граждани, а не за слелите се с политическата мафия и олигархия, заради които продължаваме да сме най-бедната страна в Европейския съюз.

Главният прокурор категорично обяви, че няма да ги спрат милиардите на олигарсите, инвестирани в медии и политици, нито дори заплахите срещу прокурорите и техните семейства.

Прокуратурата е друга и времето на двойните стандарти свърши. Прокуратурата ще се бори освен бедни български граждани, в затворите да влизат и олигарсите и политиците, които ги ограбиха, каза обвинител №1.

И декларира, че институцията му няма да позволи, рушейки държавността и атакувайки прокуратурата, да се градят политически кариери и проекти, включително и от Радев.

Главният прокурор отбеляза, че вчера Радев е казал по същество, че българската прокуратура е мафия. Нещо, което не си е позволил "приватизатора на България Иван Костов". "Това, което му казваме ние, е, че той явно говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като „Черепа“ и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ! И това е негов личен избор", допълни Гешев.

Според него политикът Радев и присъдружните му партии с генезис началото на криминалния преход искат слаба и зависима прокуратура, която да не може да защити българските граждани, а кражбите и грабежите да продължат. "Вчера Радев цитира съдия Фалконе. Само че съдия Фалконе се е борил с политическата мафия, точно с тази, с която в момента се съюзява Радев", заключи обвинител №1.

И добави, че прокуратурата не раздава присъди, присъдите се определят от независимия български съд, който също трябва да поеме своята отговорност, както прокуратурата поема своята. "Ние работим с доказателства и не е кадрови проблем на прокуратурата, че (Пламен) Узунов, бивш служебен министър на вътрешните работи и секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, получава съдебни решения от Върховния административен съд, преди да са публикувани и подписани; че се опитва да съдейства за получаването на български паспорт от руски гражданин, който представлява, според Държавна агенция „Национална сигурност“, заплаха за националната сигурност; че съдейства за заличаване на криминална регистрация на друг чужд гражданин, както и за сключването на консултантски договор за 5000 лева на месец с фирма на брат си, които се плащат от друга фирма - на обвиняемите Бобокови", каза Гешев.

Не е проблем на прокуратурата, че съветникът на президента по сигурността и отбраната (Илия) Милушев е получавал документи с гриф по Закона за защита на класифицираната информация, изнесени нерегламентирано от Държавна агенция „Разузнаване“, класифицирани като „държавна тайна“, както и че са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България.

"Това, че съветникът Милушев е казал, че е информирал българския президент за тези документи в първоначален разпит, а по-късно пред съда е обяснил, че се е объркал, не го е измислила българската прокуратура. Единственото, което интересува българската прокуратура по този случай, е наличието или липсата на доказателства за извършени престъпления, включително и засягащи националната сигурност", заяви Иван Гешев.

Той напомни, че вчера при претърсване в дома на бивш ръководител на архива на Министерството на вътрешните работи са намерени пет кашона с документи, съдържащи също класифицирани материали, включително с гриф „Строго секретно“ и „Строго секретно с особена важност“, както и оперативен план от 2012 г. за извършване на действия спрямо лице, което медиите наричате Златко „Баретата“.

Гешев бе категоричен, че българското общество ще бъде запознато с цялата информация по тези дела, чието разкриване не би попречило на разследването.

"Г-н Радев, съзнателно не се обръщам към него с президента Радев, трябва да даде ясен отговор на българското общество - знаел ли е или не за всички тези обстоятелства. Светлина ли иска или тъмнина в президентската институция? Както и ако желае, да посочи на българските граждани, къде в Конституцията и в законите на страната е регламентиран имунитет от наказателно преследване за извършени престъпления от служители на президентството", призова главният прокурор.

Той напомни, че според Конституцията единственият недосегаем човек в страната е президентът. "И поради това ние ще изчакаме и уважим решението на Конституционния съд по нашето питане, касаещо неговия имунитет. В зависимост от него ние сме готови и да изчакаме изтичането на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговия глас, да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от Антикорупционната комисия", каза Гешев.

За прокуратурата не било проблем да привлеча към наказателна отговорност действащи министри, депутати, кметове, олигарси и точно затова са били подложени на безпрецедентна политическа атака. "За нас няма недосегаеми, независимо дали това са Пеевски, Доган, Борисов, Радев, след произнасянето на Конституционния съд или някои дребен чиновник от администрацията на президента", декларира главният прокурор.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Я се огледай - 09:17, 12 юли

    Колегите ти искат оставката ,кво ше кажеш?

  • Жеков - 17:32, 11 юли

    Ах ти мръсна ибрикчийска гнидо! Не извъртай нещата.Народът вижда.Като смяташ,че не си ибрик,арестувай пияницата- доносник от Дръндар и четинестия потен глиган еничар.Ама смееш ли страхливецо долен?

  • 1 - 11:27, 11 юли

    този на снимката каренин ли е,или Керенски.

Напиши коментар

Коментари