сряда, 15 юли 2020, 11:00 ч.

Бъдещето зависи от вота

Днес Северна Македония гласува!

BNews.bg

Днес Северна Македония гласува!

Избират се членове на парламента

Гражданите на Република Северна Македония днес за десети път след независимостта на страната ще избират членове на парламента.

Предсрочните парламентарни избори ще бъдат 23-и избори в независима Македония. Първите парламентарни избори са проведени през 1990 г., а последните, девети, през 2016 г.

В допълнение към парламентарните избори бяха проведени шест президентски избори, както и седем местни вота. Гражданите на Северна Македония излязоха три пъти и на референдум: през 1991 г., когато взеха решение за независима и суверенна държава; през 2004 г., когато гласуваха за новопредложеното териториално разделение, и през 2018 г., когато гласуваха за споразумението между Македония и Гърция.

На първите избори - със сериозна избирателна активност от 84,8% на първия кръг и 76,8% на втория - победител беше ВМРО-ДПМНЕ. На изборите през 1994 г. участваха 38 партии и 283 независими кандидати.Най-много депутатски мвеста спечели СДСМ-62.

На третите избори през 1998 г. начело в резултатите излезе ВМРО-ДПМНЕ и правителството беше сформирано от Любчо Георгиевски, който впоследствие стана единственият македонски премиер, придобил и българско гражданство.

Деветите предсрочни парламентарни избори в Македония се проведоха на 11 декември 2016 г. Всъщност с този вот се сложи край на управлението на Никола Груевски и оглавяваната от него ВМРО-ДПМНЕ.

На 9 януари 2017 г. президентът Георге Иванов даде мандат за съставяне на правителство на Никола Груевски, но той не успя да договори достатъчна подкрепа в рамките на предвидения в конституцията срок от 20 дни.

Лидерът на СДСМ Зоран Заев успя да сформира парламентарно мнозинство чрез коалицията на СДСМ с ДСИ, Беса и коалицията "Алианс за албанци", след което на 27 февруари той представи 67 подписа на Иванов за мандат.

Новото правителство на Македония бе избрано на 31 май, 171 дни след изборите. На 10-тите парламентарни избори в Македония ще се надпреварват 578 кандидати от 15 коалиции и партии.

До решението за провеждане на предсрочни избори се стигна след заседанието на Европейския съвет, проведено на 17 и 18 октомври 2019 г., когато страните членки на ЕС не определиха дата за преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания.

Два дни по-късно се проведе среща на лидерите на македонските парламентарни политически партии заедно с президента Стево Пендаровски, на която беше решено да се проведат предсрочни избори на 12 април 2020 г

Беше определен служебен кабинет, който да управлява до провеждането на избори. Но тогава настъпи пандемията от коронавируса. В крайна сметка след консултации между политическите сили се стигна до консенсус изборите да се състоят на 15 юли.

За първи път в РС Македония този вот ще продължи три дена , а избирателните секции ще бъдат отворени на 15 юли с два часа повече от обичайното - от 07:00 до 21:00 часа.

Според официалните списъци, на предсрочните парламентарни избори ще се участват 15 коалиции и партии с 1598 кандидати. 1 814 263 души имат право на глас.
83 054 избиратели ще гласуват в чужбина. 1 577 избиратели са в специалния списък за хора в затвора и под арест.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ьь - 17:41, 15 юли

    дай да видим какви закони гласува герберастията - къде си направиха хранилка, колко спекуланти се наредиха на манджата

Напиши коментар

Коментари