сряда, 15 юли 2020, 16:00 ч.

Посланикът на Турция у нас

В никакъв случай архитектурният облик на "Св. София" няма да се променя

BNews.bg

В никакъв случай архитектурният облик на "Св. София" няма да се променя

Християнските мозайки и стенописи в "Света София" ще се покриват за молитвите на мюсюлманите

Осъзнаваме колко са ценни мозайките и иконите, които се намират в "Св. София". Ще се покаже цялата взискателност при опазването и съхраняването на храма”, посочи Айлин Секизкьок

"В никакъв случай архитектурният облик на "Св. София" няма да се променя", каза на пресконференция посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок, предаде БТА.

Тя направи среща с медиите по повод четвъртата годишнина от осуетения опит за преврат в Турция. „Осъзнаваме колко са ценни мозайките и иконите, които се намират в "Св. София". Ще се покаже цялата взискателност при опазването и съхраняването на храма”, посочи посланик Секизкьок в отговор на въпрос, свързан с промяната на статута на храма "Света София" в Истанбул от музей в джамия.


По думите й, това по никакъв начин няма да повлияе на статута, който "Св. София" заема в списъка на ЮНЕСКО, тъй като ще се вземат всички необходими мерки за опазването й. Предвидено е на 24 юли за първи път да бъде отворена за богослужение и необходимата подготовка за това се прави.


Мерките, които ще се предприемат, ще дадат възможност от една страна на туристите спокойно да посещават храма отново, както юпреди, а от друга страна за богомолците, които извършват петдневна молитва, ще бъдат осигурени необходимите условия, обясни турският дипломат.

Тя определи храма "Св. София" в Истанбул като бисер, реликва - както за Турция, така и за целия свят. В продължение на 500 години той беше опазен с голямо внимание и старание.
„Ако не бяхме показали това чувствително отношение към опазването на храма, може би към днешна дата той нямаше да е в това състояние, в което се намира”, каза посланик Секизкьок и  добави, че осъзнават символичното историческо значение на този храм, на архитектурната ценност, която представлява.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари