сряда, 29 юли 2020, 13:00 ч.

Борба за надмощие

Китайски хакери атакуват компютърните мрежи на Ватикана

BNews.bg

Китайски хакери атакуват компютърните мрежи на Ватикана

Според експертите по киберсигурност са пряко свързани с властите в Пекин

Атаките са засечени в навечерието на следващия кръг от преговори, планиран за септември, относно назначаването на епископи от папа Франциск в Китай, съобщава в. „Ню Йорк Таймс”.

Китайските хакери са осъществили няколко кибератаки в компютърните мрежи на Ватикана през последните месеци. Съобщението на „Ню Йорк Таймс” се позовава на данни на американската компания за киберсигурност „Recorded Future”.

Според вестника от май тази година хакери, които според експертите по киберсигурност са пряко свързани с властите в Пекин, са извършили няколко кибератаки. Техните цели са били компютърните мрежи на Ватикана, както и тренировъчната мисия на Светия престол, която според вестника „де факто представлява интересите на Ватикана в Хонконг“.

Изданието не посочва дали предполагаемите интернет измамници са успели да получат достъп до някаква класифицирана информация. В същото време изданието обръща внимание на факта, че атаките са извършени в навечерието на следващия кръг от преговори, планиран за септември тази година за назначаването на епископи в Китай.

В КНР има хроничен недостиг на епископи от доста време: според статистиката към 2019 г. около една трета от 98-те католически епархии в континенталната част на страната нямат епископи. Много от хората, заемащи най-високите постове в църковната йерархия са възрастни хора, които са готови да се пенсионират. Това се отразява негативно върху дейността на храмовете. Общо в Китай има около 6,5 милиона католици, 7 хиляди свещеници и около 6 хиляди църкви, признати от папата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари