сряда, 29 юли 2020, 15:00 ч.

Духовност

В Швеция жените пастори вече са повече от мъжете

BNews.bg

В Швеция жените пастори вече са повече от мъжете

1533 са жени или 50,1%

За първи път в историята на Швеция жените пастори превъзхождат по брой своите колеги мъже: 60 години след като за първи път на жените е позволено да придобиват църковен сан, съобщи църквата на Швеция.

От 3060 свещеници, които понастоящем служат в Швеция, 1533 са жени, или 50,1%, според Кристина Гренхолм, секретар на Църквата на Швеция.

"От историческа гледна точка този паритет се случи по-бързо, отколкото си представяхме по-рано. В доклад от 1990 г. се казва, че жените ще са половината от общото духовенство в страната през 2090 г.” заяви Гренхолм пред AФП.

За разлика от Католическата църква, Лютеранската църква в Швеция допуска жени свещеници от 1958 г. и за първи път ръкополага три жени през 1960 година.
Жените са били свръхпредставени в богословските курсове, особено след разделянето на църквата от държавата през 2000 г. и представляват 70 процента от обучаващите се за ръкополагане според проучване от 2013 г.

"Много енории по време на неделната служба се опитват да имат мъж и жена пред олтара", каза Гренхолм.

"Тъй като ние вярваме, че Бог е създал човешките същества, както мъже, така и жени по Божи образ и подобие важно е не само да говорим за това, но и това да бъде показано", добави тя.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари