петък, 31 юли 2020, 16:30 ч.

Абсурд на имотния пазар:

Искат €198 000 за тристайна 50-годишна панелка

BNews.bg

Искат €198 000 за тристайна 50-годишна панелка

Почти 200 бона в евро иска продавач на 50-годишна тристайна панелка в столичния кв. „Лозенец“, сочи справка в имотните сайтове. В текста на обявата пише, че блокът е построен през 1970 г. и е след луксозен ремонт, но не се споменава дали цялата сграда е санирана. Цената от 198 000 евро за тристайният апартамент обаче е космическа, но въпреки това явно продавачът се надява, че ще намери желаещи да я платят. 

Според Константин Пандов от агенция ЕППИ предлагането на панелки в София е много малко. „В южните райони офертите за тристаен са на цени от 106 000 до 116 000 евро. В същото време обаче сделки стават на нива под 90 000 евро

Скъпите стоят на пазара и създават впечатление, че цените са високи. Продажби стават на цени, които са близки до пазарните.

В София обновените панелки са малко,

може би тези в обновените сгради са с около 10% по-скъпи. Санирането не е основното, което би накарало купувачите да изберат съответния имот, но е причина продавачите да искат по-висока цена. Не съм имал клиент да държи единствено на санирана панелка. От друга страна, не бива да забравяме, че санирането в България не е на нивото в Германия.

У нас не е санирана конструкцията, а там е слабото място на този тип сгради. За това те и са по-евтини от тухлените. Грубо тристаен панел в кв. „Стрелбище“ струва 90 000 евро, а подобен тухлен - 130 000 евро, или с над 35% повече“, уточнява брокерът.

Наско Атанасов от „Виктория инвест“ потвърждава, че в столицата има търсене на панелни апартаменти, защото са по-евтини от останалите и се продава чиста площ. „Предимството на този тип имоти е и доброто им вътрешно разпределение. В 90% от случаите хората, решили да купуват такъв апартамент, предпочитат жилището да се намира в саниран блок“, обяснява той. По думите му купувачите по този начин пестят пари и време по формалностите около едно обновяване, при което трябва всички съсобственици в сградата да участват. Относно разликите в цените Атанасов даде пример с кв. „Гоце Делчев“ в София, където панелно жилище от 84 квадрата от 70-те години в санирана сграда се предлага по 1280 евро на квадрат, а в съседен блок, който не е обновен - за около 1100 евро на единица площ.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари