сряда, 05 август 2020, 12:30 ч.

Без Covid-19

И без блокиране шведската икономика се срина с 8,6%

BNews.bg

И без блокиране шведската икономика се срина с 8,6%

Спадът в Швеция представлява най-големия от поне 40 години

Икономиката на Швеция се сви с 8,6% през второто тримесечие, съобщи Националната служба за статистически данни, въпреки че страната никога не е налагала строги блокировки заради коронавируса, наблюдавани другаде в Европа.

Според статистическите данни, спадът в Швеция представлява най-големия от поне 40 години.

"Спадът в БВП е най-големият за едно тримесечие за периода от 1980 г. насам", казва службата.

Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо второто тримесечие на 2019 г. достигна 8,2%. Въпреки че той е значителен, анализаторите до голяма степен го очакваха.

"Това, както се очакваше, е драматичен спад. Но в сравнение с други страни той е значително по-добър, например, ако го сравните с Южна Европа", каза главният анализатор на банка „Nordea Torbjorn Isaksson“ пред информационна агенция TT.

БВП на еврозоната се понижи с 12,1% през второто тримесечие, с още по-стръмни спадове в Испания, Италия и Франция, където блокирането засегна особено силно туристическите сектори.

За разлика от повечето страни в Европа, Швеция никога не е налагала така нареченото блокиране по време на пандемията от коронавирус, до голяма степен поддържайки бизнеса. Но тъй като икономиката на страната зависи от износа, последствията от глобалния спад все пак бяха бързи.

Шведските официални лица настояват, че стратегията им винаги е била насочена към общественото здраве и никога конкретно към спасяването на икономиката.

Когато Швеция отчете своите данни за БВП за първото тримесечие на годината, въздействието на пандемията COVID-19 все още не беше очевидно и страната отчете ръст от 0,1%.

Това означава, че Швеция все още не е в рецесия, което технически е дефинирано като свиване на БВП в две последователни тримесечия.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари