петък, 07 август 2020, 12:30 ч.

Докато не бъде открито лекарство

Ангел Кунчев: Дезинфектантът играе ключова роля срещу COVID-19

BNews.bg

Ангел Кунчев: Дезинфектантът играе ключова роля срещу COVID-19

Специалистите обаче препоръчват да се купуват продукти само от доказани производители, със 70 % на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел

Дезинфектантите играят ключова роля в превенцията, докато не бъде открито лекарство срещу COVID-19. Това обяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в уебинар, посветен на коронавируса и мерките за дезинфекция. Използването на такъв тип препарати по време на пандемия е намалило с 50% и проявите на други заразни болести, допълни още здравния експерт.

Инициативата "COVID-19: ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите” е на Националната пациентска организация и поставя началото на поредица от уебинари с практическа насоченост по въпроса към пациенти и техните близки, работодатели и служители, заети в сферата на обществените услуги, работещи в обществени институции и т.н. В събитието се включиха още Главният държавен зам.-генералният директор на Българския Червен кръст д-р Надежда Тодоровска, председателят на УС на НПО д-р Станимир Хасърджиев, медии и граждани. Те очертаха проблемите и заплахите пред обществото, свързани с очакваната втора вълна на коронавируса, не само пред хората с хронични заболявания, но и пред всички останали. 

В рамките на инициативата стана ясно още, че на пазара има над 100 вида козметични продукти, които претендират, че са дезинфектанти, но те не могат да гарантират здравето на потребителите. „Ето защо хората трябва да четат внимателно етикетите, където е указан номера на разрешителното от МЗ. В допълнение, за да бъде един дезинфектант сигурна защита срещу бактерии и вируси, включително и коронавирус, той трябва да съдържа поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел“, обясни д-р Хасърджиев.

Съдържанието на дезинфектанта трябва да е адекватно на нуждите, допълни д-р Тодоровска. Според нея при всички параметри, цената също е фактор – той трябва да бъде достъпен за всички, които искат да опазят здравето си и на своите близки. Колкото и да се контролираме, все пак докосваме лицето си, затова дезинфекцията и миенето на ръцете е изключително важно, допълни д-р Тодоровска.

На уебинара бяха обсъдени още мерките, които държавата и местните власти трябва да предприемат, за да гарантират, че дезинфекцията на обществени места, включително в заведенията за обществено хранене и магазините е достатъчно ефективна, за да се гарантира здравето на посетителите.

От началото на пандемията в България, Националната пациентска организация (НПО) постоянно инвестира усилия в превенцията срещу COVID-19. Създаден е информационен сайт www.covid.npo.bg, в който на достъпен език е публикувана достоверна научна информация към специфичните групи пациенти с хронични заболявания и лекуващите им лекари, както и информационна линия 0800 14 515 за консултация на пациенти по конкретни заболявания от медицински специалисти.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари