вторник, 15 септември 2020, 11:30 ч.

МОН съобщава

717 000 са учениците в България, 59 000 - първолаците

BNews.bg

717 000 са учениците в България, 59 000 - първолаците

Ако едно дете не носи маска, класните ръководители ще звънят на родителите му

За първи път в историята учебната година започва в условия на извънредна епидемична обстановка. Тази година първият учебен ден ще премине при засилени мерки за сигурност. Официални тържества ще има само за децата от първи, пети и осми клас, припомня NOVA. Останалите се събират в класните стаи или кабинетите.

Преди началото, правилата изглеждат по следния начин: учениците трябва да носят маски в общите помещения на училищата, но не и в класните стаи. За учителите маските или  шлемовете ще са задължителни.

От просветното министерство обявиха, че при необходимост могат да реагират в рамките на 24 часа и да преминат в дистанционна форма на обучение.
По официални данни на МОН  тази година учениците в страната са малко над 717 000. Днес първия училищен звънец ще чуят около 59 000 първокласници.

В столичното 32-ро училище очакваха завръщането на учениците с трепет. Те също ще имат тържества само за трите класа, които за първи път ще прекрачат прага на училището. Тържествата ще се проведат отделно, тъй като дворното място на училището е малко.

"Учебният процес започва от днес и както тръгне едно нещо, така и ще завърши. Искрено се надявам нашите ученици да опровергаят ширещото се мнение, че българите не са дисциплинирани като нация. Мерките ,които трябва да спазват децата, са за дистанция и дезинфекция. Децата и учителите ще трябва да носят маски", обясни директорът Нели Костова.

В училището има т.нар изолатор - това е класна стая в близост до лекарския кабинет. 
"Нищо по различно от бивш кабинет по английски език. Ако дете бъде отделено, в училището има медицински лица, които да преценят. Те първо се обаждат на родителите. Ние нямаме право да звъним на тел.112, без да предупредим родителите", добави Костова.

Все още няма яснота как се процедира ако линейката пристигне преди родителите. От опит директорът на столичното училище смята, че при такава ситуация с детето ще остане медицинското лице от училището.

В правилника на училището не е разписана санкция за неносене на маски. Директорът се надява, че отговорността за възпитание ще е споделена и родителите ще разговарят с децата.

"Ако едно дете не носи маска, класните ръководители ще звънят на родителите му. Аз не знам какво по-голямо наказание има за ученик от това, да извикат родителите му", смята Костова.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари