вторник, 15 септември 2020, 14:30 ч.

Общ празник

В Сърбия честват сръбско-френски пробив срещу българите

BNews.bg

В Сърбия честват сръбско-френски пробив срещу българите

Площадите ще бъдат украсени със сръбския трибагреник, а Белград ще бъде увенчан с четири хиляди знамена.

Сърбия и Република Сръбска (РС) (териториална единица в състава на Босна и Херцеговина) днес, 15 септември, за първи път отбелязват новия общ празник – Деня на сръбското единство, свобода и национален флаг, пише белградският ежедневник „Политика“, цитиран от "Фокус". Датата е избрана по повод френско-сръбския пробив на Добро поле срещу българските войски през 1918 година по време на Първата световна война.

Във всички общини на Сърбия и Република Сръбска централните улици и площади ще бъдат украсени със сръбския трибагреник, а Белград ще бъде увенчан с четири хиляди знамена. В допълнение, химните на Сърбия и Република Сръбска ще бъдат изпълнени на фонтана на столичния площад „Славия“ на този ден, съобщи заместник-кметът на Белград Горан Вешич.

Предвижда се новият празник да бъде отбелязан във всички места на компактно пребиваване на сърби по света, за да утвърждава националното единство.

За българите, датата 15 септември е избрана, защото в този ден през 1918 година е извършен пробива на Солунския фронт от съюзническите френско-сръбски сили срещу българската и германската армии при Добро поле.

Именно тогава за Белград се открива пътя към окупирането на големи територии на Балканския полуостров и създаването на „Кралството на сърбите, хърватите и словенците“ (КСХС), по-късно приело името Югославия.

Създадената тогава държава, в която хегемон бяха сърбите, се разпадна, включително и с кървави войни, и отиде окончателно в историята 88 години по-късно – с референдума за отделяне на Черна гора от Сърбия през 2006 година.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Българин - 15:22, 15 септ.

    Това да ни е за урок. Братята сърби честват всяка своя победичка, та ако щé да е за отвоюването на някоя полянка или да се е случила през втори век преди Новата ера. Затова националното им самосъзнание е здраво, а не болно като нашето, дeто на всеки сто метра "честваме" някакви руски сатрапи и дори убийци на български национални герои като гаф николай игнатиев. СРАМ за оная антибългарска никаквица фандъкова! Да си заминава моментално заедно с рубладжийските мутри бойко борисов и румен решетников!

Напиши коментар

Коментари