четвъртък, 24 септември 2020, 14:00 ч.

Облекчение на мерките

Казахстан се включи към международния протокол за отмяна на смъртното наказание

BNews.bg

Казахстан се включи към международния протокол за отмяна на смъртното наказание

От 2003 г. в Казахстан е в сила мораториум върху изпълнението на смъртни наказания


Постоянният представител на Казахстан в ООН Кайрат Умаров подписа днес Втория факултативен протокол към Международния пакт за гражданските и политическите права, насочен към отмяна на смъртното наказание. Това съобщи днес външното министерство на страната, предаде ТАСС.

През декември 2019 г. президентът на Казахстан възложи на министерството да започне процедура за присъединяване към Втория протокол в рамките на политическите реформи в страната. С подписването на този международен документ продължава курсът към постепенно ограничаване на прилагането на смъртното наказание и към хуманизация на наказателното законодателство, се посочва в съобщението.

Решението за присъединяване към международния протокол за отмяна на смъртното наказание бе огласено тези дни от президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев във видеоизявление на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН. Казахстан се обявява за осъществяване на основополагащото право на живот и човешко достойнство, изтъкна той.

От 2003 г. в Казахстан е в сила мораториум върху изпълнението на смъртни наказания, припомня ТАСС.
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари