вторник, 29 септември 2020, 10:00 ч.

СЗО:

Безплатни ваксини срещу COVID-19 - до началото на 2021 г.

BNews.bg

Безплатни ваксини срещу COVID-19 - до началото на 2021 г.

Може да се очакват безплатни ваксини срещу COVID-19 в Европа в края на тази година и в началото на другата. Това съобщи пред bTV доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация у нас.

По негови думи тази ваксина ще бъде произведена в достатъчни количества, че да бъде експортирана до отделните страни и да задоволи най-неотложните нужди за най-нуждаещите се - здравният персонал, хората с хронични заболявания, а постепенно и населението.

Според него втората вълна на вируса предстои, но България не е сред най-тревожните страни. След платото обаче можело да последва рязък скок през есента на заболели.

Мерките при пазаруване по магазините се спазвали най-добре в София

Околийски посочи, че в СЗО са си дали сметка, че мащабът на пандемията е по-голям, отколкото показва статистиката. По негови думи най-големите обърквания идват от разнопосочните сигнали от професионалистите.

В самото начало СЗО имаше посланието да имаме единно послание, което в България много добре функционираше, и после по различни причини това послание се раздвои, обясни представителят на организацията у нас.

Той посочи, че посланието на СЗО, Европейския център за контрола на заболяванията и РЗИ е, че трябва да има определени епидемични мерки, докато другите, много прости послания били да не се носят маски. По негови думи обаче това били субективни твърдения. По тази причина той подкрепи връщането на брифингите веднъж седмично в четвъртък.

Според Околийски хората се нуждаят от адекватна и точна информация, особено когато особено социалните медии са изпълнени с фалшиви новини

Относно новите бързи тестове, предназначени за незаможните страни, той обясни, че 120 млн. ще отидат основно за страни в африканския регион, за да се направи скрининг на големи групи.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари