вторник, 29 септември 2020, 10:30 ч.

От последните минути

Кантарджиев: При 1500 болни на седмица заставаме нащрек

BNews.bg

Кантарджиев: При 1500 болни на седмица заставаме нащрек

През тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат. Решенията ще се вземат на областно ниво. Идеята е не да се затваря държавата, а дадено училище или предприятие, доказа се не само у нас, че решенията на място са много по-удачни. Изпращаме прагове, които трябва да ни държат нащрек - ако има над 25 болни на 100 000 души население за 14 дни, т.е. по 1500 болни на седмица. Това заяви тази сутрин пред Нова телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По 1500 болни на седмица имахме в най-тежките седмици на юли и август, миналата седмица новите случаи бяха 1178. От друга страна според статистиката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за последните 14 дни имаме 30.5 случая на 100 000 души население.

"Ако времето е като днес, през ноември очаквам да се увеличат случаите на другите зимни вирусни инфекции и на коронавируса", каза още Кантарджиев. Той сподели впечатления, че в София мерките се спазват много добре в хранителните магазини и по-големите вериги, докато през уикенда в Троянския манастир само той бил с маска.

„Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски. Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене", категоричен бе проф. Кантарджиев. Той уточни, че заради добрите мерки сега като абсолютно число смъртността от коронавирус е по-малка от тази от грипа, но ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, нямаше да е така. Високата смъртност сред заразените с COVID-19 у нас той обясни с нивото на медицинското обслужване.

Последният пример на демонстративен отказ от носене на маска е премиерът Бойко Борисов, който отново не спазва мерките, разписани от собственото му правителство. Нито Кантарджиев, нито здравният министър обаче признават дали Борисов ще бъде лично глобен за това, че не носи маска. Това било решение на регионалните здравни инспекции. Засега е известно, че ще бъдат глобени организаторите на три политически събития - конгреса на БСП, учредителното събрание на "Републиканци за България" на Цветан Цветанов и вчерашното посещение на Борисов в Ловеч и Лесидрен.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • r - 19:28, 29 септ.

    на излекуваните даже кръвните тестове да не показват нищо - издишаният от тях въздух ще е заразен от от 3-6 месеца заради вируса в белите дробове.. да ли е така или не - тъпите бг доктори не казват

Напиши коментар

Коментари