сряда, 07 октомври 2020, 17:00 ч.

Депутатите подкрепиха отново приемането на промени в изборното законодателство

Правната комисия отхвърли президентското вето на Изборния кодекс

BNews.bg

Правната комисия отхвърли президентското вето на Изборния кодекс

Президентът върна за ново обсъждане текстовете заради възможността да се гласува както с машини, така и с бюлетини.

Правната комисия не прие ветото на президента Румен Радев върху текстове от Изборния кодекс.

С 11 гласа "за", 9 "против и 1 "въздържал се" депутатите от ресорната комисия подкрепиха отново приемането на промените в изборното законодателство.

Държавният глава върна за ново обсъждане текстовете заради възможността да се гласува както с машини, така и с бюлетини. Радев не е съгласен и с това Централната избирателна комисия да носи отговорност за наемането или закупуването на устройствата.

Президентът възрази още срещу възможността да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Великото народно събрание.

От БСП подкрепиха напълно мотивите на президента.

"Нашите мотиви се припокриват с тези във ветото на президента", посочи Филип Попов.

"Въвеждането на хартия в този процес не само няма да отстрани пороците, а ще ги направи неизбежни и ще обезсмисли машинното гласуване. Предизвестеният ефект е хаос и сгрешени протоколи", отсече Крум Зарков.

Според Христиан Митев от "Обединени патриоти" ветото на президента има политически подтекст и не е правно издържано.

Той подчерта, че е спазена препоръката на Венецианската комисия да не се променя изборното законодателство 6 месеца преди редовните избори.

Хамад Хамид от ДПС посочи, че от движението подкрепят ветото на президента и отбеляза, че сега на практика се отхвърлят предложения на ДПС, а именно - гласуването на избори да е изцяло машинно.

Шефката на правната комисия Анна Александрова пък защити предложението за смесен начин на гласуване, като отбеляза, че някои от избирателите и на управляващите, и на опозицията, не желаят да гласуват машинно.

Източник: darik news

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 1 - 11:14, 08 окт.

    Някой от 20%те процента,да са очаквали нещо смислено от останалите 80% българи,затова професора от бсп е прав,в изявлението си,от парламентарната трибуна за 80% българи.

Напиши коментар

Коментари