петък, 16 октомври 2020, 15:00 ч.

Акцията е проведена от Европол и ФБР

Разбиха международна банда хакери с участието на българи

BNews.bg

Разбиха международна банда хакери с участието на българи

При операцията са арестувани 20 души и са извършени 40 претърсвания

Неутрализирана е международна организирана престъпна група за пране на пари от киберпрестъпления. В полицейска акция, водена от португалската полиция и Федералното бюро за разследване на САЩ, в координация с Европол, са участвали и служители на отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП.

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП, съвместно с техни колеги от шестнадесет държави по света, неутрализираха международна организирана престъпна група QQAAZZ. При операцията са арестувани 20 души и са извършени 40 претърсвания. Безпрецедентната полицейска акция продължи няколко месеца, водена от португалската полиция и Федералното бюро за разследване на САЩ, в координация с Европол.

В рамките на операцията служителите на ГДБОП са подпомогнали активно разследването, чрез обмен на информация и извършени претърсвания, изземвания и разпити на територията на област Варна. При действията на територията на България е иззето оборудване на добиване на криптовалута, с която групата се е разплащала към свои клиенти. 

В хода на оперативните действия е установено, че ръководителите на групата са предлагали своите услуги по изпиране на пари на най-известните хакерски форуми от 2016 г. насам. Чрез сложна мрежа от финансови мулета и техни набирачи, групата е помогнала за пране на милиони евро от жертви на различни киберпрестъпления по цял свят. За неправомерно извършване на банкови транзакции към сметките, контролирани от  мулетата, са били използвани хиляди компрометирани компютърни конфигурации на правителствени организации, фирми и граждани от САЩ и ЕС. Изяснено е също, че за откриването на кухи фирми и банкови сметки в страните от ЕС мулетата, набрани от групата, са използвали подправени полски и български паспорти. Таксата за изпирането на парите често е достигала 40 до 50 процента от цялата открадната сума.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Да си подава оставката тоя шминдер! - 01:54, 17 окт.

    h t t p s : / / www. capital. bg/ biznes/ energetika/ 2020/10/16/ 4127009_ kak_ rusiia_ si_ vze_ gazoprovoda_ i_3_mlrd_ leva/?ref=widget_ capital

  • xa - 23:11, 16 окт.

    щом е америка - трябва да има бали с бял прах на морето - е така на брега се търкаля милиона! те затова нашите пускат американските кораби по близо до брега и изпадат подаръците на дядо коледа

Напиши коментар

Коментари