петък, 16 октомври 2020, 18:00 ч.

Недостиг на туристи

Коледа е в опасност заради „пандемичния мраз“

BNews.bg

Коледа е в опасност заради „пандемичния мраз“

"За местните бизнеси Коледа определено е в опасност."

Коледа наближава, но не и туристите, които обикновено по това време на годината започват да прииждат, за да се веселят в Рованиеми - родното селище на Дядо Коледа в Лапландия, Северна Финландия, предаде Ройтерс.

Въпреки ниските проценти на зараза, Финландия прие някои от най-стриктните ограничения за пътуване в Европа. Това означава, че повечето чужденци не могат да влязат в страната, а тези, които все пак успеят, трябва да преминат през 14-дневна карантина.

Северната част на Финландия, където много местни бизнеси разчитат на туристите, идващи да се срещнат с Дядо Коледа, да се полюбуват на северното сияние или да се включат в сафари със сноумобили, отчита спад в посетителския "прилив".

Според данни на Бизнес Финланд, през август 2020 г. броят на чуждестранните туристи е бил със 78 процента по-нисък в сравнение със същия период миналата година.

"За местните бизнеси Коледа определено е в опасност. Празникът в крайна сметка ще дойде, но колко весел ще бъде с Дядо Коледа, поздравяващ децата зад плексигласов екран, и с елфи с предпазни маски, е друг въпрос", казва Сана Каркайнен, мениджър на туристическата служба Визит Рованиеми.

Туристическите фирми, в които работят около 8 процента от хората в региона, вече са започнали съкращават служители и таят съвсем слаба надежда, че празничният сезон може да бъде спасен, освен ако правителството скоро не облекчи някои от наложените ограничения за пътуване. "В този момент моят отговор би бил, че Коледа се отменя", казва Хари Малинен, който управлява курорта Апука в Рованиеми. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Mitoko - 09:39, 18 окт.

    oje i po-strashno: kogato zadyljat Dedo Koleda da ima svidetelstvo za provupravlenie na sheinata i shte mu trebva vinetka.

Напиши коментар

Коментари