четвъртък, 22 октомври 2020, 10:30 ч.

Смяната ще стане автоматизирано

БУЛСТАТ-ът става 9-цифрен, за да не съвпада с ЕГН-то

BNews.bg

БУЛСТАТ-ът става 9-цифрен, за да не съвпада с ЕГН-то

Задължителна смяна на БУЛСТАТ-а очаква хората със свободни професии, адвокати, занаятчии, земеделски производители и други. От 10-цифрен той ще стане 9 и ще се генерира от специален софтуер на случаен принцип от Агенцията по вписванията. Това решиха депутатите след като приеха на второ четене промени в Закона за БУЛСТАТ.

Към момента единният идентификационен код на лицата, упражняващи свободна професия, съвпада с ЕГН-то на физическите лица или съответно с личния номер на чужденеца. Това обаче са лични данни според Общия регламент относно защитата на данните.

С цел защита на данните на физическите лица, достъпът до техния регистър в БУЛСТАТ, които в момента може да се търси по ЕГН, ще бъде ограничен. Отпада и картата за идентификация, която досега се издаваше на тези лица.

Смяната на БУЛСТАТ-а ще стане автоматизирано в рамките на 14 месеца след обнародването на закона в Държавен вестник.

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари