неделя, 25 октомври 2020, 14:30 ч.

Обяви здравният министър

От декември Турция започва ваксинация срещу Covid-19

BNews.bg

От декември Турция започва ваксинация срещу Covid-19

Турция може да приложи ваксина за COVID-19, която се разработва от Китай още през декември, заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа.

През първата фаза около 5 милиона дози от ваксината ще бъдат приложени в страната с още 5 милиона дози през януари и февруари, обяви министърът пред медиите.

Турция е сключила всички необходими споразумения, за да получи китайската ваксина, която беше тествана от средата на септември върху доброволци в повече от 20 центъра в цялата страна. 

Така ваксинацията ще се осъществи както е планирано, тъй като опитите вървят с очакваните добри резултати по отношение на безопасността и добре развитите нива на имунитет.

В момента се водят разговори и за други потенциални ваксини, разработвани от Pfizer-BioNTech, които ще бъдат предоставени в Турция догодина, допълни министъра. В страната се провеждат тестове с доброволци и за тази немска ваксина, в чийто екип има и турски специалисти. 

Длъжностни лица също водят преговори за ваксината която се разработва от Русия.

Министър Koджa каза също, че работата по разработването на местна ваксина, която се извършва от 16 местни компании, е постигнала добър напредък и че произведена в страната ваксина може да бъде приложена след април 2021.

Вчера здравният министър предупреди, хората да не пренебрегват мерките за борба с пандемията, и че огнища на коронавирус се множат в Турция, като Истанбул представлява 40 процента от всички случаи в страната.

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари