понеделник, 26 октомври 2020, 14:00 ч.

Професор от Лондон

С Бюджет 2021 влизаме в дългов капан

BNews.bg

С Бюджет 2021 влизаме в дългов капан

С предложения Бюджет 2021 влизаме в дългов капан. Така икономистът в Лондон проф. Димитър Иванов коментира за БиТиВи проекта на бюджета за следващата година.

"Не мисля, че това е антипандемичен бюджет, очевидно е, че това е един предизборен бюджет", обяви икономистът в отговор на заявката на финансовия министър Кирил Ананиев.

Тя е категорична, че трябва да се намери баланс да помагат на бизнеса, но той да не става зависим от държавната помощ

По думите му в проектобюджета няма буфери, които да се използват, ако COVID кризата продължи още дълго. Разбира се, че всеки един гражданин е добре да получи повече пари, но финансите трябва да бъдат балансирани. Мерките в бюджета за здравеопазване и образование освен това не са дългосрочни.

Следващото правителство в предстоящите 2-3 години ще трябва да запълва една дупка от минимум 16.6 млрд.лв. Сумата се получава от 10-милиардния дълг, дългосрочните социални плащания включително пенсиите и двата големи падежа по еврооблигациите от 2.4 и 2.2 млрд.лв., чието плащане предстои.

Димитър Иванов обясни, че принципно ползването на дълг при ниски лихви е полезно, но трябва да се внимава и да се балансира с този дълг. Именно това не вижда Димитър Иванов - балансирано харчене на този дълг, а скоростта на увеличаването му надвишава темпа на ръст на икономиката.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари