сряда, 28 октомври 2020, 16:00 ч.

ДПС й даде рамо за разправата с отцепниците в парламента

Корнелия Нинова остана само с половината си депутати!

BNews.bg

Корнелия Нинова остана само с половината си депутати!

Снимка: БТВ

Когато Христов обаче се разграничи от методите й на управление и напусна парламентарната й група, тя незабавно предприе действия да бъде изгонен и от комисията, в която работи в Народното събрание.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова остана с подкрепата само на половината от депутатите си. За разправата с недоволните от нея, които напуснаха парламентарната й група, рамо се наложи й даде ДПС, с което за пореден път разкриха коалицията си.

Това стана ясно по време на днешното гласуване за промени в парламентарните комисии, поискано от верния паж на Нинова и бивш мъж на съпругата на Румен Радев - Георги Свиленски. По традиция Свиленски предложи напусналите парламентарната група на БСП през последните дни депутати да бъдат отстранени и от комисиите, в които работят.

Става дума за социалиста Чавдар Велинов, който напусна групата на Нинова в парламента на 21 октомври. Както ПИК съобщи още снощи, днес това направи и представителят на гражданската квота и параолимпиец Михаил Христов, като се мотивира с категоричното си несъгласие с методите на управление на депутатите, налагани от Нинова, и невъзможност повече да работи по този начин.

Оказа се обаче, че на поредицата от гласувания, в които участват депутатите от целия парламент, Нинова има подкрепата само на 39 души от вече останалите й едва 70 депутати, а останалите червени народни представители или изобщо не присъстваха в залата, или я напуснаха при гласуването.

Така на първото гласуване за изваждането на Чавдар Велинов от парламентарните комисии се събраха едва 60 гласа. Затова се наложи повторно гласуване, в което допълнителни гласове за отстраняването на Велинов даде ДПС. Те обаче не достигнаха за изваждането му от втората комисия, в която участва - по религиозните въпроси, и той запази поста си в нея.

Две гласувания отново с подкрепата на ДПС бяха необходими и за отстраняването на параолимпиеца Михаил Христов от парламентарната комисия за младежта и спорта.

Самите социалисти и в парламента, и извън него бяха особено омерзени от последното действие на Нинова и потресени от сговора между нея и ДПС за разправата с недоволните от червената лидерка. Те припомниха как по време на предизборната кампания за Народно събрание през 2017 г. тя е водила навсякъде параолимпиеца Михаил Христов със себе си и е заявявала, че присъствието му в листата на БСП като илюстрация за грижите, които столетницата под нейно ръководство ще поеме към хората в неравностойно положение.

Когато Христов обаче се разграничи от методите й на управление и напусна парламентарната й група, тя незабавно предприе действия да бъде изгонен и от комисията, в която работи в Народното събрание.

"10 депутата вече ни напуснаха. Но след днешното гласуване в парламента се видя, че от останалите 70 само 39 са озлобените зомбирани идиоти, които гонят дори човек в неравностойно положение, който дори не е член на БСП. Подобен позор за една социалистическа партия показва падението, до което я срина Нинова", коментираха омерзени социалисти пред ПИК.

В началото на този парламентарен мандат групата на БСП се състоеше от 80 души. Нинова изгони лидера на земеделския си коалиционен партньор Спас Панчев. По-късно редиците й бе принуден да напусне и лидерът на коминистическия й коалиционен партньор Александър Паунов заради нерегламентирани контакти със забегналия хазартен бос с 19 обвинения Васил Божков и засечените от службите разговори помежду им за организирането на уличните метежи и опитите за преврат през последните месеци.

Веднага след юбилейния 50 конгрес на БСП, потвърдил презбирането на Нинова за лидер на цялата партия на първите вътрешнопартийни избори, парламентарната група напуснаха двамата й конкуренти за поста на вота - Валери Жаблянов и Красими Янков, заедно с Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Георги Андреев и Николай Иванов, а петтима от тях, без Жаблянов - и БСП. Малко по-късно същото направи и Чавдар Велинов.

Така след днешното оттегляне и на депутата от парламентарната й група Михаил Христов тя се сведе до 70 души. Гласуването по отстраняването на Велинов и Христов от парламентарните комисии по искане на червените депутати обаче показа, че Нинова вече има подкрепата на по-малко от половината от тях.

Според информация на ПИК, поне още 5-ма депутати се канят да напуснат червената парламентарна група на Корнелия Нинова в близките дни.

   

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 1 - 17:56, 28 окт.

    Ето защо,трябва да се промени закона,депутат,напуснал партията си ,с която е влезнал в парламента,трябва да напусне и парламента,и следващия в листата,да заеме местото му,а сега,напускам групата ,и ставам "независим "депутат от герб-комунисти.

Напиши коментар

Коментари