неделя, 15 ноември 2020, 17:00 ч.

Създаване на обща армия в съюза

Германските социалдемократи предложиха армия на ЕС

BNews.bg

Германските социалдемократи предложиха армия на ЕС


Депутати от парламентарната група на германските социалдемократи поискаха създаване на армия на ЕС. Това пише вестник "Велт ам Зонтаг", позовавайки се на документ, подготвен от експерти по сигурността и отбраната към социалдемократите, предаде ТАСС.

Според депутатите вместо да се концентрират усилията върху задълбочаване на сътрудничеството между въоръжените сили на 27-те страни членки, Европейският съюз трябва да създаде "28-та армия". Съгласно планът на социалдемократите армията трябва да бъде на пряко подчинение на Европейската комисия и конкретно на нов еврокомисар, който ще отговоря за отбраната.

Депутатите предлагат в началото да сезапочне с 1500 войници, а в средносрочен план числеността на армията да нарасне до 8000 войници. В концепцията се отбелязва, че армията трябва да е от професионални войници, които повече няма да бъдат на подчинение на националните командни структури.

Инициатива обаче веднага бе разкритикувана. Председателят на парламентарната Комисия по външна политика Норберт Рьотген нарече предложението на колегите си "мечти". Според него идеята практически е неприложима във военно отношение, безотговорна от финансова гледна точка и несъвместима с европейските договори, а също така непостижима за Германия, дори и при промяна на конституцията.

Той припомни, че ЕС не е държава, а съюз от членки.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари