понеделник, 16 ноември 2020, 14:30 ч.

До 2050 година

ЕС планира 25 пъти повече енергия от вятър в моретата

BNews.bg

ЕС планира 25 пъти повече енергия от вятър в моретата

Това сочи проект на политически документ.

Капацитетът от енергия от вятъра в морето в ЕС трябва да се умножи 25 пъти до 2050 г., тъй като Европейската комисия търси всички възможни начини за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници. Това се посочва в проект на политически документ, видян от EURACTIV.

Прогнозираното покачване на този вид добив на електроенергия е подчертано в проект на офшорната стратегия на Европейската комисия за възобновяема енергия, който трябва да бъде представен на 19 ноември.

Днес европейският офшорен капацитет е 23 гигавата (GW). Цитираната стратегия иска ЕС да достигне 60 GW до 2030 г. и 300 GW до 2050 г. Северно море, Балтийско, Атлантическо, Средиземно и Черно море имат потенциал за по-голямо разгръщане на вятърни турбини, като Северно море понастоящем заема първо място в света по вятърни турбини.

Офшорната стратегия дискретно се прокарва от Германия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС и има най-големия дял на пазара, след като започна да засилва своите позиция в сферата с нов план през 2019 г. Това се случва, когато Комисията се стреми да увеличи целта на ЕС за възобновяеми енергийни източници до 38-40% от енергийното потребление на блока - приблизително два пъти повече от днешния дял - за да изпълни актуализираните цели на блока за климата до 2030 г.

„Комисията изчислява, че инсталирана мощност от 300 GW от морски вятър и около 60 GW от океаните до 2050 г. ще са необходими в интегрираната, по-екологична и неутрална по отношение на климата енергийна система от 2050 г.“, се казва в проектодокумента.

Очаква се това бързо увеличение да струва 789 милиарда евро като същевременно създаде 62 000 работни места в офшорната вятърна индустрия. Очаква се финансирането да идва от няколко канала, включително национални планове за възстановяване от пандемията. Някои от пазарните рискове ще бъдат поети и от публичното финансиране.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари