вторник, 17 ноември 2020, 15:00 ч.

Проучване сочи:

Водата за уста убива коронавируса за 30 секунди

BNews.bg

Водата за уста убива коронавируса за 30 секунди

Предварителните данни са обещаващи, коментират от университета в Кардиф, където са проведени експериментите.

Обикновената вода за уста може да се превърне в мощно оръжие в борбата с новия коронавирус. Според проучване течността убива вируса за 30 секунди.

Предварителните данни са обещаващи, коментират от университета в Кардиф, където са проведени експериментите. Те тествали вода с уста със съдържание на цетипиридиниев хлорид с концентрация поне 0,07%.

За да репликират средата в лабораторни условия, учените създали бактериалните особености на човешкия назофарингс.

Това не е първото проучване, което показва ефективността на водата за уста при борбата с коронавируса. При други експерименти учените откриват, че редовната й употреба намалява вирусния товар в устната кухина на болните и по-този начин по-трудно разпръсват вируса.

Учените от университета в Кардиф ще подложат резултатите си на клинично проучване с доброволци. Крайната цел е да се установи дали водата за уста трябва да бъде част от международните препоръки за превенция на COVID-19.

Резултатите се очакват през 2021 г.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари