петък, 20 ноември 2020, 14:22 ч.

Отлично помагало

30 братя сме добрички, и помагаме на всички

BNews.bg

30 братя сме добрички, и помагаме на всички

Вземаш молива в ръка, тук чертичка полегата, там чертичка полегата, и чертичка във средата… Следват двама важни господина. Първият е с изправен гръб, голям корем и с шапка като козирка. А вторият, явно прекаляващ с похапването, е „оформил“ даже два корема един над друг... Ако още не сте се сетили, това е начинът да се напишат първите три букви от азбуката ни. И по-важното, да се даде знание на детето по начин, който да му бъде интересен, да го „запали“ за каузата и да го превърне в малък изследовател.

Именно това е идеята на книжката „Ние букви сме добрички - трийсет братя и сестрички“, издадена от Министерство на образованието и науката и предоставена на децата от предучилищните подготвителни групи. Автор на стиховете е обичаният български поет Недялко Йорданов, художник е София Каракушева. Великолепната книжка излезе на бял свят с помощта на Национално издателство „Аз-буки“. По изключително занимателен за децата начин, изданието преплита в забавни стихчета и илюстрации толкова важна за децата тема като научаването на буквите. Неусетно, стихче по стихче, бъдещите първокласници овладяват не само начина за изписване, но и визуално – с помощта на познати животни или любими герои, запомнят буквата за в бъдеще.

Дали е лесно да се направи подобна книжка? Едва ли. Да можеш да изразяваш чрез закачка и познати герои непознатото не е по силите на всеки. Дали е интересно? Със сигурност – книжката е уникална не само със стиховете си, но и с илюстрациите, които сякаш водят децата за ръка по пътя на азбуката. Едва ли има някой, който да не се сети как да напише „Д“ например, ако опишете буквата като къщичка с триъгълен покрив и малки крачета. Или да забрави за „З“, след като прочете за патилата на Зайо, който прескача в градината на баба и след като не успява да повдигне най-голямата зелка, решава сложната задача като си похапва сладко от нея. „Успяхме – заедно с талантливата и запалена за каузата художничка София Каракушева, не само да покажем как се пишат буквите, но и да добавим към всяка по едно или две стихотворения със заглавия, започващи от самата буквичка и илюстрации, които допълват написаното и им дават забавен вид“, разказа поетът Недялко Йорданов. За това доколко е успешна идеята говорят получените само за седмица десетки положителни отзиви и благодарности от учители и родители на бъдещите първокласници, писа  Аз-буки

Поетът Недялко Йорданов:

Обичам да пиша за деца – първо за моите двама сина, а сега – за трите ми внучета. Написал съм шест детски пиеси, пет поемки, водещ съм бил на три мои детски сериала. Но такава детска книжка не съм писал никога досега. Винаги ми е било интересно да уча на буквичките моите малки създания, импровизирал съм стотици смешни истории за всяка една от тях, правил съм забавни детски игри за познаването им. И ето, реших всичко това да събера в една книжка със стихове, в които всяка буквичка да бъде живо същество.

Мисля, че се получи един нестандартен и любопитен за децата и родителите вид на тази книжка, която кръстих „Ние букви сме добрички – трийсет братя и сестрички"... Изказвам своята голяма благодарност на Министерството на образованието и науката за това, че оцени идеята, и на издателство „Аз-буки“, което осъществи това издание с уникални печат и хартия и с един привлекателен и любопитен за децата и техните учители вид.

Прекрасен  е фактът, че книжката се раздава  безплатно на детските градини – една чудесна инициатива на министър Красимир Въ

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари