сряда, 02 декември 2020, 11:00 ч.

Помощ с кризата

Догодина получаваме 804 млн. лева от ЕС за справяне с пандемията

BNews.bg

Догодина получаваме 804 млн. лева от ЕС за справяне с пандемията


 

Пред следващата година България ще разполага с 804 млн. лева от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на днешното заседание на Министерския съвет.

Днес правителството одобри финансовото разпределение за 2021 г. на средствата по оперативните програми 2014-2020 г., които ще бъдат осигурени чрез новия инструмент на Европейския съюз REACT-EU за справяне с COVID кризата.

Вицепремиерът посочи, че до момента не е постъпвало допълнително европейско финансиране за справяне с кризата или за намаляване на пандемичните рискове.

По негови думи средствата се осигуряват за сметка на препрограмиране или местене на средства от оперативните програми в са ОП "Развитие на човешките ресурси" и "Иновации и конкурентоспособност".

Средствата по REACT-EU се разпределят в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 г. и 2022 г.

Финансовата подкрепа за страните членки за 2022 г. ще бъде определена през есента догодина.

През 2021 г. за страната ни ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица. Предвидени са и средства, с които ще бъде продължен проектът "Топъл обяд" по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, стана ясно на правителственото заседание.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари