петък, 04 декември 2020, 12:00 ч.

Юристи предупреждават

Вълна от дела заради 10-годишната давност на дълговете

BNews.bg

Вълна от дела заради 10-годишната давност на дълговете

Вълна от дела може да залее съдебната система заради приетите от  парламента промени в Закона за задълженията и договорите, с които се въвежда 10-годишна давност за погасяване на кредитите. За това предупредиха пред Lupa.bg юристи, които от години се занимават със сложната проблематика. 

Според експерти в правната сфера, до които Lupa.bg се допита, последната законова промяна може да създаде поне три бели. Защото с така написания закон се защитават еднакво и добросъвестните, и недобросъвестни платци.

„Едно е човек да е изпаднал в крайно житейско положение и да има нужда да му се помогне, друго е някой да се скатава – да взима пари и просто се крие”, обясниха първия риск юристи.

Може да възникне и друг много важен проблем: тази ситуация да бъде калкулирана като по-голям риск за тези, които дават пари.

Т.е., банките може да се компенсират, като дават по-малко или по-скъпи кредити.

И не на последно място – заради така приетите законови промени е твърде вероятно съдилищата да се задръстят с дела и нищо друго да не се случва.

„Кредиторите ще казват – искаме си парите, длъжниците ще настояват, че давността е изтекла, никой няма да е съгласен и ще се съдят”, обрисува хипотетичната картина топ юрист в парламента.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари