събота, 05 декември 2020, 14:00 ч.

Кантарджиев:

Не повече от три семейства да се събират на Коледа

BNews.bg

 Не повече от три семейства да се събират на Коледа

На Коледа не повече от три семейства да се събират, препоръча проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести, в интервю за бТВ. 

С наложените в момента мерки на Коледа вече трябва да имаме добри резултати, но въпреки това трябва не трябва да се струпваме на едно място. 

Според специалиста изготвеният план за ваксинация е много добър. Досега не сме се издънвали във ваксинационната ни политика, каза Кантарджиев.

Ваксините са нещо полезно, което ще ни спаси, смята проф. Кантарджиев и заяви, че ще се ваксинира и с нетърпение чака ваксината.

„Опасни може да са само с това, че да създадат имунитет само за една година или да го изкараш въпреки това, че си ваксиниран, но в такъв случай ще бъде много по-леко“, каза Тодор Кантарджиев. 

„Постепенно ще се обхващат контингентите, които смятаме, че са с приоритет. Ваксините са спасили много хора и се надявам и сега да направят колективен имунитет и да спрат да се пълнят болниците и постоянно да чуваме за починали наши близки“, обясни гостът в студиото.

Към момента около 10-11% от нашето население са имали контакт с вируса.

„Трябва да има някъде 70% имунитет от населението и така ще можем да хващаме отделни случаи, клъстери – да кажем в едно предприятие или офис“, коментира още професорът.

Той е обнадежден и относно броя на новозаразените.

„От 14 ноември имаме едно кратко плато и вече намаляваме случаите, само в София има 25% по-малко случаи“, каза той.

Кантарджиев призова да се носят маски, тъй като така вероятността да се заразиш е по-малко, а ако все пак това се случи, то количеството на заразата е много по-малко.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари