вторник, 12 януари 2021, 19:00 ч.

Потоп в Благоевградско:

Струма излезе от коритото си и причини големи щети

BNews.bg

Струма излезе от коритото си и причини големи щети

Снимка: Kmeta.bg

Изключително високо е и нивото на Места и обикновено маловодната река Канина край Гърмен.

Потоп заля Югозападна и Югоизточна България. Къщи и земеделски площи са под вода и свлачища в Благоевградска област.

Реките на юг увеличиха драстично нивата си. Струма излезе от коритото си, застраши вили и коли по поречието. На метри от магистрала „Струма“ вилите са потънали под вода.

Освен Струма, изключително високо е и нивото на Места и обикновено маловодната река Канина край Гърмен.

Къщи в реката и плуващи коли - тази гледка събуди Благоевград. По чудо в засегнатите постройки не е имало хора.

В Хаджидимово са залети земеделски площи и къщи. Струма заля рафтинг база край Симитли. Рано сутринта реката се превръща в море.

„Контролирано изпускане на язовири, не може да се изпускат язовири и да преливат дигите, при положение, че два дена изпускат язовира и не се е вдигнала водата да прелее, значи контролираното изпускане някой го е изпускал“, казва Станимир Станимиров от Симитли. 

Спасява се част от оборудването на бунгалата в лагера. Какви са щетите и какви ремонти се налагат, ще стане ясно след оттеглянето на водата и почистването на наносите.

В посока Гоце Делчев щетите са големи. Свлачище затвори главния път за часове.

„Калната маса и скалната е от порядъка на 600-700 кубика първоначално при оглед, ще се забави сигурно“, казва Иван Кунев, директор на ОПУ- Благоевград

В Елешница стопани разчистват наводнените си домове.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари