понеделник, 25 януари 2021, 9:30 ч.

От днес

Започна масово тестване на учителите в страната

BNews.bg

Започна масово тестване на учителите в страната

Ще бъдат изследвани около 50% от преподавателите

Започва масово тестване на учителите в цялата страна с антигенни тестове за коронавирус. Целта е да се провери какво е разпространението на COVID-19 в образователната система преди големите ученици да се върнат в класните стаи от 4 февруари. По данни на образователното министерство броят на учителите, пожелали да бъдат тествани, е между 40 и 50%. 

Успоредно с тестовете, на някои места в страната започва и ваксинирането на преподвателите. Към момента около 23% от учителите са дали съгласие, а в системата на висшето образование процентът е 30 на сто.   

В ОУ „Пейо Яворов” в Бургас 50% от педагогическия и непедагогическия персонал е изявил желание да се тества с антигенни тестове за COVID-19 преди подновяването на учебния процес през февруари.

„Решението на нашите преподаватели е взето самостоятелно от тях. Не сме прилагали натиск. Хората са добре информирани”, заяви директорът на учебното заведение Мара Георгиева.

По думите на учителите, някои от които вече са преболедували коронавируса, тестването е необходимо като профилактика, а и за спокойствие на колектива в училището и на родителите.

„В област Бургас 2200 души педагогически персонал е заявил да се тества. Това е около 50% от всички учители от училищата и около 40% от непедагогическия персонал. Тези тестове ще помогнат за по-добрата организация на учебния процес. Всички учители, дали положителен резултат, ще бъдат карантинирани, и ще им бъде осигурен заместник”. Това посочи в ефира на „Здравей, България” инж. Виолета Илиева, началник на РУО – Бургас.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари