понеделник, 25 януари 2021, 10:30 ч.

Ваксинацията продължава

Нова доставка на ваксини в страната

BNews.bg

Нова доставка на ваксини в страната

Тя е от препарата на Pfizer / BioNTech и съдържа над 14 хиляди дози.

Нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха днес, 25 януари, в България. Те ще бъдат разпределени в страната, според Националния ваксинационен план. Доставката компенсира част от недоставените миналата седмица ваксини, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

През февруари се очаква доставка на още 83 хил. дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител.

Последните доставки от ваксината на Pfizer пристигнаха в по-малко количество от заявеното. Причината - реорганизация на дейността на компанията, която доведе до масово забавяне на пратките в цяла Европа.

"Тези дози компенсират количеството, което не пристигна миналата седмица. Очаква се и през следващия месец да има компенсация от около 2300 дози. Имаме информация, че през февруари ще получим 83 хиляди дози, а през март - 104 хиляди. За март бройката не е окончателна и може да бъде по-голяма", заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Новите дози от ваксината на Moderna ще пристигнат към края на седмицата. Те ще бъдат 3600 дози, добави Кирилов.

„Очакваме решението на Евроагенцията по лекарствата за ваксината на AstraZeneca. Надяваме се тя да е третата разрешена за употреба. Може да има и четвърта. Всичко зависи от това кога компаниите ще започнат да доставят. Нашите надежди са, че след март-април ще имаме значително повече количества“, каза още Кирилов.

„Когато някой от нас коментира брой ваксинирани лица до края на годината, винаги има условие колко компании ще се включат. За първите две компании се очакват около 4,5 млн. дози, което означава, че 2,2 млн. от населението със сигурност могат да бъдат ваксинирани до края на годината. При положение, че и петте ваксини получат очакваното разрешение, това означава че 2,5 млн. души ще бъдат ваксинирани до средата на годината.“, каза Кирилов.

За руската ваксина

„Всяка ваксина, независимо от нейния произход, трябва да премине през процедура. Имаме информация, че началната фаза на преговори между ЕС и представителите за руската ваксина са започнали. Надяваме се, че ще получим повече информация в следващите дни. Ако тя отговаря на всички изисквания, със сигурност ще получи разрешение", каза още Кирилов.

По думите на експерта четвъртата ваксина, която предстои да бъде пусната за използване, е тази на Johnson&Johnson. 

„Тя е подобна на ваксината на Оксфорд. Предстои да бъдат публикувани резултатите от клиничните изпитвания“, добави Кирилов.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Виталий - 03:51, 26 ян.

    1. Аутстаффинг – вывод персонала за штат вашей компании, при этом сотрудник официально оформлен в компанию-провайдер, а работать продолжает на прежнем месте, выполняя свои прежние обязанности Воспользоваться сейчас – это значит перестать непрерывно следить за миграционной обстановкой в стране, уйти от проверок ФМС, мы сами будем выплачивать заработную плату, налоги и страховые взносы, и взаимодействовать с налоговой службой по поводу оформления налогового вычета для иностранцев. Заключить договор – это значит уменьшить затраты на кадровый персонал, снизить фонд оплаты труда и нагрузку на кадровый и бухгалтерский отделы , сэкономить на дополнительных рабочих местах. Свяжитесь с нами, расскажем подробнее и ответим на все вопросы! E-mail: autstaffin@mail.ru Тел: 89618007358

  • вв - 23:12, 25 ян.

    не ме интересува американската ваксина

Напиши коментар

Коментари