понеделник, 25 януари 2021, 14:30 ч.

Варненският апелативен съд

Отложиха делото „Хитрино“ заради съмнение за пристрастност от страна на част от вещите лица

BNews.bg

Отложиха делото „Хитрино“ заради съмнение за пристрастност от страна на част от вещите лица

Снимка: БГНЕС

Адвокатите на подсъдимите искат назначаване на още експертизи.

Варненският апелативен съд отложи разглеждането на делото за влаковата катастрофа в Хитрино заради съмнение за пристрастност на част от вещите лица, извършили по-голяма част от експертизите пред първоинстанционния Шуменски окръжен съд. 

Делото е насрочено за 22 февруари.

Съдебният състав прецени, че е нужно събиране на писмени доказателства, след като поверениците на частните обвинители изразиха съмнения за пристрастност, пише в съобщение на съда.

Главният машинист беше осъден от първата инстанция на 15 г. лишаване от свобода и 17 г. лишаване от право да упражнява професията си, а помощникът му беше лишен от свобода за 10 г. и от право да бъде локомотивен машинист за 12 г. Двамата са под домашен арест. При инцидента от 2016 г. живота си загубиха седем души, а 14 бяха ранени. Имаше и материални щети за милиони. 

Ще бъде изискана справка от Министерството на образованието и науката за начина на формиране на бюджета на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. След получаването на тази справка в следващото заседание съдът ще се произнесе по направените днес искания.     

Адвокатите на подсъдимите поискаха назначаване на допълнителни съдебно-технически експертизи, които да бъдат извършени от чуждестранни вещи лица. Те изразиха мнение за обвързаност на четирима от експертите с Националната компания „Железопътна инфраструктура“, тъй като са преподаватели във ВТУ „Тодор Каблешков“.

Представителят на Апелативната прокуратура не вижда основания за оспорване на компетентността на вещите лица. Държавното обвинение е на мнение, че повдигнатите от защитата въпроси вече са намерили отговор в извършените досега експертизи. Назначаване на чуждестранни експерти излишно ще утежни и забави делото във въззивната фаза на процеса.

Поверениците на частните обвинители също смятат, че въпросите по поисканите нови експертизи вече са разглеждани многократно. Допускат обаче възможност за повторен разпит на вещи лица. Частното обвинение не намира доказателства за заинтересованост, на който и да е от тях.

Настоящият състав отхвърли искането на частното обвинение за отвод на целия състав на Апелативен съд – Варна. От една страна, в закона не съществува възможност за колективен отвод, а от друга, претенцията не намира основание в разпоредбата на Наказателно-процесуалния кодекс, пише още в съобщението на съда.       

Предстои Апелативен съд – Варна да извърши цялостна проверка на правилността и законосъобразността на съдебния акт на първата инстанция.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари