понеделник, 25 януари 2021, 18:31 ч.

Имунизирането зависи от доставките:

У нас има възможност за ваксиниране на до 100 хил. души дневно

BNews.bg

У нас има възможност за ваксиниране на до 100 хил. души дневно

Петата пратка ваксини, получена днес, компенсира основната част от липсващото количество от дозите.

Нови 14 хил. дози ваксина срещу коронавирус пристигнаха у нас. Още днес започна разпределянето на препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“ до всички точки в страната. 

Петата пратка ваксини, получена днес, компенсира основната част от липсващото количество от дозите, които дойдоха у нас миналата седмица. През февруари очакваме още около 2000 дози. Те също са част от количеството, което не получихме навреме. 

До този момент, от четирите пратки на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и първото количество от „Модерна“ дозите у нас вече достигнаха близо 70 хил. Те ще са достатъчни за имунизирането на близо 35 хил. души. Ваксинираните до този момент в страната са малко над 26 хил. Втора доза са получили 4610 души.

„Индикативно – за първите 2 компании очакваме 4,5 млн дози, което значи, че 2 млн. души със сигурност могат да бъдат ваксинирани до края на годината. При положение, че 5 ваксини получат разрешение до средата на годината, това значи, че 2,5 млн. ще могат да бъдат ваксинирани до средата на годината“, заяви Богдан Кирилов.

И докато на този етап се смята, че ваксините са ефективни срещу анлийския вариант на вируса, някои експерти са разтревожени дали препаратите ще действат и при другите две мутации – южноафриканската и бразилската.

„Производителите твърдят, че лесно биха обновили състава на ваксините. Ефективността по отношение на другите два варианта е редуцирана. Тоест, възможни са инфекции при ваксинирани лица“, посочи проф. Нели Корсун.

На този етап няма данни, че наличните ваксини може да са неефективни срещу тези два варианти на коронавируса, смятат здравните власти. Днес стана ясно още, че са стартирали първоначалните преговори между производителя на руската ваксина и Европейската агенция по лекарствата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари