сряда, 27 януари 2021, 12:00 ч.

Категоричен

Проф. Мутафчийски: Заведенията не трябва да отварят преди 1 март

BNews.bg

Проф. Мутафчийски: Заведенията не трябва да отварят преди 1 март

“Личното ми мнение е, че заведенията не трябва да бъдат отваряни преди 1 март. В момента се намираме в чудесна кондиция, една от малкото страни сме, която е в оранжевата, а не червената зона. Защо искаме да излезем от това благоприятно положение?“. Това коментира председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски пред бТВ.

Шефът на щаба не отдаде голямо значние на данните, които показват, че Българие твърдо на последно място по брой ваксинирани граждани в ЕС, а вече изостава и от съседни държави като Сърбия, например. Според него началният старт на ваксинационната кампания не говори за по-нататъшния процес, защото се очакват големи количества от ваксините в следващите месеци.

“Първото тримесечие е доста плахо, закъсняват доставките. Но за второто и третото тримесечие ще има регулярни доставки. Става дума за по 200 хиляди от „Модерна“ всяко тримесечие. „Пфайзер“ трябва да ни достави до края на годината над 4.5 милиона ваксини. Ще разполагаме с повече от 12 милиона ваксини“, каза проф. Мутафчийски.

Властите упорито не дават отговор на въпроса защо другите държави са по-напред от България, въпреки че и там има закъснения, а разпределението на ваксините трябва да е пропорционално.

Проф. Мутафчийски каза, че ваксината на “Пфайзер“ работи.

“Десет дни след получаването на втората доза вече имам изграден имунитет и голям брой антитела. Има доста неизвестни около коронавируса, но е факт, че имунната ми система трябва да се задейства и при попадане на вируса в носоглътката той ще бъде унищожен. Всички ваксини дават 100% гаранция, че няма да прекарате тежко заболяването“, каза ръководителят на НОЩ.

По отношение на противопоказанията, той заяви, че абсолютно всички ваксини имат еднакви противопоказания.

Той коментира и разпространението на новия “британски“ щам, за който има доказателства, че е по-заразен.

“Новият вариант е в пъти по-заразен, според първоначалните данни – между 30 и 70%. Няма доказателства, че той е по-смъртоносен. Трябва да се има предвид следното, че по-големият брой заразени в резултат на новия щам изтощава здравната система и това може да го превърне в смъртоносен“, каза Мутафчийски.

Той напомни, че изследванията на производителите показват, че ваксините са ефективни срещу новите щамове и по-конкретно срещу британския.

“Колкото повече циркулира този вирус в човешката популация, той ще се изменя. Целта е да има по-бърза ваксинация, за да се спре неговата циркулация“, заяви проф. Мутафчийски.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Болен (българин) здрав (руснак) носи! - 15:55, 27 ян.

    В понеделник Брюксел заплаши, че ще блокира износа на ваксини от ЕС за страни извън общността, след като AstraZeneca разкри, че няма да може да изпълни договорните си задължения, които е подписала по-рано. Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви, че ЕС ще продължи с механизма за износ, който ще принуди компаниите да поискат разрешение, преди ваксините да напуснат блока. В реч пред Световния икономически форум в Давос Фон дер Лайен каза: „Европа инвестира милиарди, за да помогне за разработването на първите в света ваксини срещу Covid-19, за да създаде наистина глобално общо благо.” Ваксините у нас също не достигат, доставките закъсняват и това струва животите на много българи, но не попречи на властимащите да вземат решението, че “Чужденците с дългосрочно или постоянно пребиваване в България (т.е хилядите братушки) при желание да се ваксинират, ще бъдат имунизирани (безплатно!) в съответствие с фазите на Националния ваксинационен план.” Питам се: 1. Какъв е броят на постоянно пребиваващите руснаци у нас и броят на руснаците с двойно (руско и българско) гражданство, които имат право да се ваксинират тук безплатно?....................... 2. Вярно ли е, че в България НЗОК покрива разходите на постоянно пребиваващите у нас руснаци за скъпи медикаменти и процедури и така се източва бедната българска Национална здравноосигурителна каса? (Имало междудържавно споразумение между България и Русия за компенсиране на тези разходи, тъй като руснаците, които пребивават у нас, нямат никакъв принос към българската здравнаоосигурителна каса, но компенсирането се изпълнявало ЧАСТИЧНО и то с голямо закъснение ?)............................ 3. Кой властимащ и институция има “пръст” за подписването на това неизгодно за България, еничарско по отношение на българите “споразумение”? Бившият социален министър Ивайло Кальфин, Бойко Пенков, бивш заместник-министър на здравеопазането, посоль Макаров, специализиран в устройването на руснаците в чужбина, министър- председателят Борисов, който е одобрил това “натрапено” ни споразумение ? Кой още?.................................... Споразумение между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СПОРАЗУМЕНИЕ между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука (Одобрено с Решение No 358 от 26 май 2011 г., изменено с Решение No 473 от 4 юли 2014 г. на Министерския съвет. В сила от дататана подписването му –7 юли 2014 г.).

Напиши коментар

Коментари