събота, 06 февруари 2021, 12:00 ч.

Алпинист:

Човешка грешка отне живота на Скатов

BNews.bg

Човешка грешка отне живота на Скатов

Според Карина Сълова тя е предизвикана от умора.

Планината, която иска да те убие. Така наричат втория по височина връх на планетата. К2 е място, където рядко стават чудеса. Въпреки това Атанас Скатов вярваше в тях.

„Не може да се говори за старо въже. Те са опънати от шерпите, които изкачиха върха преди 2 седмици. Най-вероятно се касае за човешка грешка, предизвикана от умора”, смята Карина Сълова – алпинист и лекар на височинни експедиции.

Тя заяви, че зимните изкачвания са изключително трудни, а К2 е връх, който носи славата си на най-тежкия. Сълова е изненадата от липсата на допълнителна осигуровка, която обикновено се прави при такива трудни изкачвания.

„Като лекар, аз смятам, че трябва да си изкачвал и други осемхилядници при зимни условия, за да се подготвиш”, обясни Сълова.

"Той знаеше с какво се захваща. Предполагам е мислил и, че нещо такова може да се случи. Когато тръгваше, той се обади по телефона, да се чуем. Аз му казах, че е достатъчно разумен да знае, че ако не може да се справи, по-добре е да се върне и после пак да опита. Той точно това е направил", смята най-добрият му приятел Георги Балулов.

Фаталният край обаче на такава височина идва бързо, всяка крачка встрани може да  се окаже необратима.

"Аз често пъти казвам, че едно такова изкачване е като влизане в гроба - човек скача в гроба, обаче въпросът е да излезе от него. Ако не може да излезете - оставате там", смята Дойчин Василев.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари