вторник, 23 февруари 2021, 14:00 ч.

Повече от дузина гринди са загинали

Продължава спасяването на китове край бреговете на Нова Зеландия

BNews.bg

Продължава спасяването на китове край бреговете на Нова Зеландия

Снимка: БТА

Гринди бедстват близо до тясна пясъчна ивица в северния край на Южния остров на Нова Зеландия.

Повече от дузина гринди са загинали, а много други продължават да бедстват близо до тясна пясъчна ивица в северния край на Южния остров на Нова Зеландия, въпреки усилията да бъдат върнати в морето, информира БТА.

В понеделник десетки екземпляри от вида бяха открити на плажната ивица Фаруел Спит на 90 километра северно от град Нелсън. До пристигането на спасителните екипи най-малко девет гринди бяха загинали.

През нощта бедстващите животни бяха върнати в морето, само за да бъдат намерени отново на отдалечения плаж във вторник сутринта. Живите гринди са около 28, загиналите - 15.
Някои от заседналите животни са започнали да плуват, но други са блокирани недалече от брега, се посочва в изявление на говорителка на новозеландската Служба за защита на природата. Десетки спасители и доброволци се опитват да насърчат гриндите да отплуват.

Фаруел Спит представлява пясъчна ивица с дължина 26 километра, която се врязва в залива Голдън бей. На това място редовно бедстват морски бозайници. През 2017 г. близо 700 гринди бяха изхвърлени на ивицата, като 250 от тях загинаха.

Феноменът все още няма обяснение. Според популярните хипотези причините са болест, грешки в навигацията, присъствие на хищници, екстремни метеорологични условия, топографски проблеми. Други смятат, че подобни събития са в резултат на човешка дейност, в частност на смущения, предизвикани от високочестотни сонари. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари