петък, 26 февруари 2021, 14:15 ч.

Щастлив пенсионер

Костов получи от дъщеря си дарение за над 1 милион лв.

BNews.bg

Костов получи от дъщеря си дарение за над 1 милион лв.

Експремиерът тихомълком става собственик на фирмата „Анторна“, захранвана от обръчите около КТБ

В щастлив пенсионер, но и предоволен собственик на бизнес, оценяван на над 1 милион лева, тихомълком се е превърнал Иван Костов, установи проверка на „Уикенд“. Самото забогатяване на експремиера става буквално за миг, а в основата е голямата му дъщеря Мина Костова, както и парите на безславно фалиралата КТБ, с чийто бос Цветан Василев Командира има крепко и дългогодишно приятелство.

Допълнителното замогване на Костов става факт срещу само един положен подпис под договор за дарение на фирма „Анторна”. Процедурата започва през 2018 г., но самата развръзка около осребряването на парите предстои да стане факт едва тази година. За целта на 4 януари 2021 г. тъмносиният политик взема решение за ликвидацията на дарената му от щерката Мина фирма „Анторна”. Няколко дни по-късно е пусната и задължителната по закон покана до кредиторите. В срок от шест месеца те имат право да предявят претенции за евентуални неизплатени суми в миналото. Самата покана е чисто формална, твърдят запознати, защото стари дългове фирмата на Иван Костов няма. Изчистването на въпроса от своя страна отваря пътя към нейното заличаване. След това всички пари или имущество на дарената фирма „Анторна” автоматично остават за Иван Костов. В случая според запознати става дума за имоти и пари на стойност над 1 милион лева. Историята на техния произход е тясно свързана с обръчите около фалиралата КТБ.

Солидната сума започва да се трупа още през 2013 г. когато щерката на Командира купува срещу едва 5000 лв. консултантската фирма „Анторна”. Продавач е юрист, близък до семейство Костови, чието име е засичано и покрай милионни сделки свързани с КТБ, обясняват запознати.

В замяна на скромните хилядарки Мина Костова получава стотици пъти повече. Само по разплащателните сметки на „Анторна” има 63 000 лева, а отделно неразпределената печалба е 354 000. Като бонус са и вземания от клиенти за други 517 000 лева.

Фирмата на Мина Костова се сдобива и с два огромни апартамента, струващи над 1 милион лева. Едното жилище е в столичния квартал „Лозенец“, а площта му е 170 квадрата. Вторият имот е в Банско, той е 135 кв. м.

Няколко месеца след като купува за жълти стотинки фирмата „Анторна”, Мина Костова печели и първия си собствен клиент. На 2 септември 2013 г. щерката на Командира сключва договор за консултантски услуги с контролираната от банкера Цветан Василев фирма „Афлик-България”. Дружеството е част от обръча пощенски кутии около боса на КТБ, позволили източването на милиарди левове от трезора. Според договора Мина Костова получава всеки месец сумата от 30 000 лева без ДДС. Първият транш е от октомври 2013 г., а общо Цветан Василев захранва командирската щерка с 270 бона. След фалита на банката договорът бе направен публичен от прокуратурата. От него стана ясно, че Мина е получавала парите за „изготвяне на анализи и прогнози на управленските и законодателните промени и на икономическите рискове и кризи в страната...”. Такива анализи обаче така и не бяха открити. Изводът е повече от ясен – това са пари, давани за лобизъм.

След затварянето на КТБ от прокуратурата коментираха, че договорът на практика е легален начин за заплащане на друг тип услуги. И то към Иван Костов, който след фалита на КТБ се превърна в един от най-яростните защитници на духналия в Белград Цветан Василев.

Завесата зад взаимоотношенията между Цветан Василев и Иван Костов се повдигна при старта на делото за фалита на КТБ. В случая това направи с показанията си Бисер Лазов, който е сред основните свидетели. Дълги години Лазов е дясна ръка на мустакатия банкер и лично изпълнява огромна част от задачите му, свързани с Корпоративна банка и обръча от фирми около нея. В показанията си пред съда Лазов разкри, че освен близкото познанство между Иван Костов и Цветан Василев, между двамата присъства и солидна бизнес и финансова връзка. Тя датира още от 2000 г., когато банката прави щедро дарение на фондацията на СДС „Демокрация”, за да си „създаде политическо лоби”. През 2010 г. взаимоотношенията между банкер и политик стават далеч по-лични. Самият Лазов присъства на множество срещи между тях. Част от тях се провеждат в локалното платно на столичния бул. „Цар Борис III“, пред луксозна бизнес сграда, управлявана от една от дъщерите на Костов. На разговорите лично Василев се ангажира да намери наематели на офисите в сградата. С ролята на брокер босът на КТБ натоварва Бисер Лазов, който трябва да комуникира лично с Мина Костова.

След като офис сградата е напълнена, през 2013 г. по заповед на Цветан Василев Бисер Лазов отново се вижда с Иван Костов и с дъщеря му Мина. „Указанието на Василев бе да уточним как да им превеждам по 30 000 лева на месец. Без значение каква е формата, договор, фактура”, обясни пред спецсъда Лазов.

Няколко месеца по-късно консултантският договор между Мина и фирма „Афлик-България” става факт.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • w - 20:04, 27 февр.

  понякога се предизвиква криза - иначе няма да те изберат.. но за какво му е милиона - трябва скоро да пукне

 • йокин - 12:36, 27 февр.

  Така се прай,РАЙ!Той,краде,за нея,ся керката мила,му връща,ЖЕСТА.

 • 1 - 02:13, 27 февр.

  ИВАН КОСТОВ Е ПИЧ!

 • минаващ - 22:44, 26 февр.

  Иван Костов е единственият българин, който е показал нагледно, че може да управлява в условия на криза. Най-логично е той да е следващият български премиер.

 • dcwe - 19:13, 26 февр.

  затвор за копилето

Напиши коментар

Коментари