вторник, 02 март 2021, 12:00 ч.

Информация за утрешния ден

Как ще бъде отбелязан националният празник на връх Шипка

BNews.bg

Как ще бъде отбелязан националният празник на връх Шипка

Здравните власти предупредиха хората да са внимателни

Стриктни противоепидемични мерки на Шипка очакват всички, които посетят Паметника на свободата утре. Ще бъдат създадени коридори, в рамките на които посетителите да се изкачат до върха. Гражданите ще могат да влизат в Паметника на свободата от 12:30 до 18 ч., а входът е свободен. 

Тази година обаче официални тържества там няма да има заради ситуацията около COVID-19. Здравните власти също предупредиха хората да са внимателни, така че да не се образуват струпвания, което да създаде предпоставки за разпространение на заразата.

На 21 метра височина ще се издигне националният флаг на България на Шипка.  

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • национален празник - вятъp - 12:44, 02 март

    Трети март е много неподходяща дата за български национален празник. Основната причина е, че на тази дата няма акт на създаването на българска държава, както се твърди в аргументите на защитниците, нито има национално единение на българите. Сан Стефанският договор, сключен на 3 март, е примирие между Русия и Османската империя и елиминира всякакво българско участие в него. Следователно на 3 март честваме мирен договор, наложен от Русия и отхвърлен от Великите сили, а не български национален празник. Какво става на 3 март 1878 г. всъщност? Русия и Турция подписват договор, с който признават създаване на автономно княжество, включващо българските етнически територии и васално на султана. Това не е действащ международен договор, а предварително примирие с очертана рамка за бъдещ договор между Великите сили. От него не произтича създаване на държава България. Това се случва след Берлинския договор, който е подписан през април и определя окончателната форма и територия на княжеството. Той е първия международно признат акт на създаване на България. Ние обаче него не го харесваме, защото ни разпокъсва на две половини. По тази причина и датата на Берлинския конгрес, която е истинското начало на българската държавност, никога не е обсъждана за национален празник. И с право, защото както Сан Стефанският договор, така и Берлинският са актове на Велики сили, а не самостоятелен акт на българската нация. Каква дата би трябвало да честваме като наш национален празник? Тази дата трябва да отчита собствените, български усилия за създаване на държавност, и да бъде общонародно действие, избор на самите българи, а не на Великите сили: 6 септември – Ден на съединението - това е акция на българския народ, одобрена и проведена с общите усилия на цялата разделена тогава нация. Тя напълно отговаря на условието за националния празник и е свързана с териториалното ни обединение, което също има прецедент на Балканите (Румъния).

Напиши коментар

Коментари