вторник, 02 март 2021, 14:00 ч.

В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ МЕДИЦИ:

Поклонение пред Докторския паметник в София

BNews.bg

Поклонение пред Докторския паметник в София

Това е единственият паметник на загинали лекари в цяла Европа.

В София се проведе възпоменателна церемония в памет на загиналите медици в Руско-турската освободителна война. 143 години след Освобождението беше отслужена Панихида за героите.

Миналата година тържеството беше отложено заради пандемията. Сега обаче Българската и Руската православна църква влязоха в съслужение пред единствения паметник на загинали медици в цяла Европа, който се намира в Докторската градина в София. Той е издигнат в памет на 500-те медици, загинали по време на Руско-турската освободителна война.

На място, за да поднесе цветя, дойде и вицепрезидентът Илияна Йотова. „Знаете, че поклонението беше отменено през 2020 година точно в навечерието на въвеждането на извънредното положение в страната. Кризата и пандемията ни погнаха да осмислим и празниците. Когато човек е насаме със себе си, когато отиде да остави едно цвете – не защото дълга го изисква, а го направи от сърце и душа, това за мен е още по-ценно. И аз мисля, че днес всички хора, които се събраха тук, дойдоха точно с такава мисъл и такава идея”, заяви тя.

Отмяната на тържествата по повод националния празник на връх Шипка и тази година Йотова коментира като опит да бъдат ограничени изявите на президента Румен Радев. Също така вицепрезидентът призова българите да се изкачат към върха.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари