вторник, 23 март 2021, 11:00 ч.

Почти 100% от изследваните проби

Британската мутация върлува у нас, няма други варианти на коронавируса

BNews.bg

Британската мутация върлува у нас, няма други варианти на коронавируса

Всички ваксини покриват известните до момента щамове, заяви доц. Иванов.

Почти 100% от изследваните проби в 8 области показват разпространение на британския вариант на коронавируса. 

Това съобщи доц. Иван Иванов - директор на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, по БНТ. Единствено в Стара Загора разпространението е по-слабо, уточни той. 

Другите варианти у нас са европейски мутации, които циркулират от миналата година. В България не са доказана варианти на африкански, френски, нигерийски, бразилски и други проблемни мутации, допълни той.

Не се верни твърденията, че колкото повече напредва процесът по имунизация, толкова по-бързо COVID-19 ще мутира, категоричен бе доц. Иванов. По думите му между двете няма връзка. 

Това най-добре се вижда във Великобритания, защото там британският вариант се беше разпространил още октомври-ноември, когато ваксинацията не беше започнала, обясни доц. Иванов.

Всички ваксини покриват всички варианти в момента, каза още експертът.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари