неделя, 04 април 2021, 13:30 ч.

Изборните нарушения за последните 5 години

220 досъдебни производства за купуване на гласове от 2016 до 2020 г.

BNews.bg

220 досъдебни производства за купуване на гласове от 2016 до 2020 г.

Гласуване за пари, срещу опрощаване на дългове или по поръчка на работодател - това са само част от схемите.

В Плевенско към момента няма сигнали за сериозни нарушения. Има обаче изборна търговия, разказват пред bTV бивши и настоящи търговци на вот.

Изборните нарушения за последните 5 години

За изборите през последните пет години - от 2016-а до 2020-а, са образувани над 900 досъдебни производства, 220 от тях - за купуване на гласове.

Една от присъдите за търговия с вот е в плевенското село Мечка. На парламентарните избори през 2017 г. 30-годишен мъж от селото е осъден условно на 11 месеца за това, че е дал по 20 лева на двама души да гласуват по поръчка.

За купуване на 30 гласа условно е осъден и Йордан от село Крушовица.

Гласуване за пари, срещу опрощаване на дългове или по поръчка на работодател - това са само част от схемите за търговия с вот, твърдят източници на bTV. ЦИК ще следи за нарушения, а прокуратурата - за престъпления.

„Ще бъдат създадени дежурни звена, които непрекъснато ще си взаимодействат и ще координират действията си при постъпване на всякакви сигнали. Наложените наказания през последните пет години са 298, като част от тях са и ефективни на лишаване от свобода. Наложени са и глоби в размер около на 325 хиляди лева“, обясни Сийка Милева, говорител на главната прокуратура.

Почти всички търговци на гласове са с условни присъди. По данни на правосъдното министерство шестима от тях са получили между 5 и 11 месеца затвор.

Между 25 и 30 лева на глас са получавали хората при предишните парламентарни избори. Двойно повече – по 50 лева, се раздават сега, твърдят източници на bTV.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари