понеделник, 05 април 2021, 13:30 ч.

Заради теч на химикали:

Обявиха извънредно положение във Флорида

BNews.bg

Обявиха извънредно положение във Флорида

Според първоначалната информация водата е отровена с фосфор и азот и идва от изоставен завод

Стотици домакинства в района на град Тампа и залива Тампа в щата  Флорида бяха евакуирани заради теч от резервоар за токсични води и опасност от голямо наводнение.

Заради случващото се губернаторът на щата Рон ДеСантис обяви извънредно положение, така че федерални средства да бъдат отпуснати за справяне с кризата. Според първоначалните информации водата е била отровена с фосфор и азот и идва от хранилищата на изоставената фосфатна мина „Пайни Пойнт“.

По-късно ДеСантис успокои, че водата не е радиоактивна. По думите му основната задача е да се предотврати голямо наводнение. Резервоарът, откъдето идва течът, е с капацитет около 1 милиард и 800 милиона литра. Той е разположен на площ от близо 320 декара и представлява система от езера, свързани с бившето предприятие.

Още в петък започна контролирано изпускане на водата. Оттогава екипите изпомпват вода с темпове от над 80 хил. литра в минута или над 120 милиона литра на ден. Засега има напредък, но остават опасенията, че ако водата не бъде овладяна, 5-метрова вълна може да залее жилищни и търговски райони.

Въпреки твърденията на властите, че водата не е радиоактивна, департаментът по здравеопазване на Флорида ще направи необходимите тестове за качеството на питейната вода. От местната власт обясниха, че след като проблемът бъде разрешен, едва ли ще се търси укрепване на езерата, а по-скоро ще се обсъдят варианти за тяхното пълно затваряне.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Светка - 16:23, 05 апр.

    Добрый день. Намерете партньор за следващата нощ * adultme.fun

Напиши коментар

Коментари