сряда, 30 юни 2021, 11:30 ч.

Това е второ подобно решение

Съдът пак спря вписването на новото ръководство на ББР

BNews.bg

Съдът пак спря вписването на новото ръководство на ББР

Пореден акт срещу новото ръководство на Българската банка за развитие. Софийският градски съд спря вписването на промени в надзорния и управителния съвет на банката. Това става ясно от проверка в Търговския регистър. Решението на съда е от 29 юни и е второто подобно.

От Министерството на икономиката съобщават, че причината за това са предявените нови искови молби от 29 юни от Николай Димитров и Велина Бурска. В тях се твърди, че решенията на министъра на икономиката Кирил Петков и Надзорния съвет от 23 юни, с които са били избрани нови членове на ръководството на банката, са нищожни.

В мотивите за отказа се казва, че съдът няма право на преценка дали исковете на двамата бивши членове на НС са допустими, или основателни. Това е причината за спиране на вписването на новото ръководство на ББР в Търговския регистър, посочват от икономическото ведомство. 

Банката вече обжалва първото спиране. Ще обжалва и днешното определение, категорични са от Министерството на икономиката. Оттам обясняват, че ББР анализира размера на вредите, причинени от действията на Димитров и Бурска. В тази връзка се обмисля възможността за завеждане на иск срещу тях, уточняват от МИ.

„Спряното вписване възпрепятства оперативната работа на ББР, включително подписването на гаранции между нея и някои от търговските банки в България. Те са по Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от извънредните мерки във връзка с COVID-19 и са на стойност 278 млн. лв.”, обясняват още от икономическото министерство.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари