понеделник, 05 юли 2021, 13:30 ч.

Броени дни преди вота

Прокуратурата наблюдава 20 досъдебни производства за купуване на гласове

BNews.bg

Прокуратурата наблюдава 20 досъдебни производства за купуване на гласове

През изминалата седмица обаче се наблюдава забавяне на отговорите от страна на МВР, заявяват от държавното обвинение

Прокуратурата наблюдава 20 досъдебни производства за купуване на гласове. Става въпрос за "предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция", обясняват от държавното обвинение.

По всички тези случаи наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР да извършат проверки. През изминалата седмица обаче се наблюдавало забавяне на отговорите, става ясно от съобщението на прокуратурата. 

Оттам заявяват още, че са получени редица докладни записки от МВР, които са непълни, а това налага допълнителни проверки от наблюдаващите прокурори. 

От държавното обвинение заявяват, че заради проблемите в координацията между тях и разследващите органи част от виновните може за избягат от наказателна отговорност. 

Иначе в прокуратурите на територията на страната са образувани 171 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, в които се съдържат данни за нарушение на политическите права на гражданите. Върховната касационна прокуратура е извършила анализ на постъпващите сигнали.

Прокуратурата допълва, че очаква подобряване на координацията и взаимодействието с МВР, както по места, така и на национално ниво. Същевременно налице била отлична координация и взаимодействие с ДАНС.

Съгласно действащата нормативна уредба при констатиране на данни за извършено престъпление, органите на МВР са длъжни да уведомяват незабавно прокуратурата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари