вторник, 06 юли 2021, 15:00 ч.

Подозрение в завишение

Прокуратурата проверява цените на тока и парното

BNews.bg

Прокуратурата проверява цените на тока и парното

Снимка: гугъл

Скокът в цените на тока и парното стигна до държавното обвинение. Върховната административна прокуратура поиска от енергийния регулатор да даде повече разяснения как е взето решенеито за повишаването на цените. Същевременно, омбудсманът Диана Ковачева заяви в студиото на „Здравей България”, че трябва да се промени начинът на определяне на цените на електро и топлоенергията.

Ковачева ще поиска от КЕВР прогнозната цена на топлинната енергия да не е на 6-месечна база.

„Изминалата година и отоплителният сезон показаха, че прогнозите, които КЕВР прави, не са верни. Завишени са, защото работната група в КЕВР установи, че за миналата година са надплатени над 29 милиона. Въпросът е как тези пари ще бъдат компенсирани”, посочи омбудсманът.

За да стане ясно, Ковачева ще настоява за промени в наредбата, с които всеки месец КЕВР да съобщава дали се увеличава или намалява цената на топлинната енергия.

„Тоест, тя да върви близко до цените на природния газ и въглеродните емисии, които все пак имат близо 77% определящ фактор в рамките на цената на топлинната енергия”, обясни общественият защитник.

Енергиен експерт: По-високите цени на тока и парното бяха минимално възможните

При проверка на 130 абонатни станции, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е установила, че 90 от тях са с изтекъл срок на валидност, допълни Ковачева.

От юли абонатите на топлофикационните дружества плащат между 4 и 23% повече. Токът поскъпна средно с 4%. Заради това и Върховната административна прокуратура съобщи, че проверява образуването на цените. Според държавното обвинение е констатирано, че покачването им е в противоречие със Закона за енергетиката, който гарантира защитата на интересите на потребителите. Заради това председателят на КЕВР трябва да обясни как е взето решението.

В писмена позиция до NOVA от енергийния регулатор заявиха, че ще отговорят в срок на поставените от прокуратурата въпроси и подчертават, че при формулирането на цените са взети предвид множество фактори. Сред тях са повишението на цените на природния газ и на квотите за парникови газове.

От КЕВР твърдят още, че няма технологична възможност цените на топлоенергията да се променят всеки месец. 

Ето и пълния текст на позицията на енергийната комисия:

Комисията припомня, че още по време на проведеното обществено обсъждане на цените от 1.07.2021 г., националният омбудсман, който участва онлайн в заседанието, отправи същите критики и предложения. В мотивите към Решението за цените КЕВР подробно отговори на всеки един от аргументите на Омбудсмана и ги отхвърли като неоснователни.

Твърдението, че потребителите на топлинна енергия са кредитирали топлофикациите с 29 милиона лева не отговаря на истината. Това са данни към м. април т.г. До края на едногодишния ценови период, който изтече в края на м. юни 2021 г. цената на природния газ показа стръмно увеличаване и достигна почти 50,00 лв/ МВч., при заложена годишна прогнозна цена от 30,50 лв/МВч, за предходния регулаторен период. В представеното становище от Омбудсмана изобщо не се отчита рязкото повишаване на цената на въглеродните емисии от заложените 22,00 €/тон до 55,00 €/тон, т.е. над 2,5 пъти. Кумулативното отчитане на тези два фактора към края на регулаторния период (цената на природния газ и цената на въглеродните емисии) показва, че топлофикационните дружества не само нямат надвзети приходи, а напротив – търпят загуби вследствие на недовзет приход.

Заложената от КЕВР прогнозна цена на природния газ за целия нов едногодишен ценови период от 1.07.2021 г. е 45,76 лв./МВч. Тя е значително по-ниска от утвърдената цена на природния газ за м. юли в размер на 49,94 лв./МВч.

Исканата промяна в Наредба №5 - прогнозната годишна цена на топлинната енергия да бъде заменена с ежемесечно определяна цена, е неприложима, защото това означава на всяко първо число на всеки месец да бъде отчитана потребената топлинната енергия на 400 хиляди абонати, които при това имат в жилищата си по няколко измервателни уреда. Именно отчитайки това, в Закона за енергийната ефективност е определен срок до 01.01.2027 г. всички потребители да имат уреди с дистанционно отчитане, което ще позволи ежемесечното измерване на потребената топлинна енергия.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • g - 01:14, 07 юли

    газпром си направиха газопровод до китай, том цената е 900 долара, руснаците искаха 200 долара и ги съдеха за едни милиарди в европа ... даже и американците нещат да продават тука... гледат си интереса, бойко тъпото като идваше газопровода тука се изсра върху съседната държава

Напиши коментар

Коментари