неделя, 11 юли 2021, 10:00 ч.

Изори в летния сезон

Близо 800 хиляди са променили адреса си, за да гласуват

BNews.bg

Близо 800 хиляди са променили адреса си, за да гласуват

Настанените в хотели на практика не могат да дадат своя вот

България избира депутатите за 46-ото Народно събрание. За втори път тази година гласуваме на парламентарни избори. 23 партии и коалиции се борят за място в Народното събрание.

В Бургас 363 500 избиратели имат право на глас в 739 секции. В 590 от тях гласуване ще е машинно. За първи път в историята на Бургас секция ще има и на борда на кораб, който се намира в открито море. 2 са мобилните урни, които обслужват територията на града. 51 са заявленията на хора под карантина. Изборният ден в областта започна с проблем. 

„Някои от машините бяха със сметен часови таймер. В 7 часа тя показваше 6 часа и съответно съгласно правилата не може да отвори. Някои техници успяха да се справят, други не. При тях секцията отвори с час по-късно. Два проблема не можаха да бъдат разрешени нито от СИК, нито от фирмата. Машината в Карнобат въобще не успя да стартира и там вече преминаха към хартиено гласуване. Подобна е ситуацията и в една от секциите в Бургас, за там се очаква решение. В секцията в Царево липсваха хора и изборният ден също започна със закъснение”, каза председателят на РИК адвокат Михаил Хаджиянев.

В 198 секция в бургаския квартал "Лозово" се наложи да се премине към хартиени бюлетини заради проблеми с машините. Това се случи и в Карнобат. 

"Проблемът беше, че машината казва, че няма достатъчно хартия и е неизправна да работи. Съставихме протокол, обадихме се в РИК и чакахме над 2 часа решение. Решението дойде от ЦИК след 10 часа. Няма да успеят всички жители на квартала да гласуват, тъй като голяма част от тях дават вота си преди работа. Други заминаха извън града", обясни председателят на секцията Яна Стоева. Изборният ден ще бъде удължен с един час във всички 6 секции, в които е имало проблем.

Плажовете по Южното Черноморие са пълни с туристи. 365 000 души от Бургаска област ще могат да упражнят правото си на глас. Оказва се, че 771 000 са променили настоящия си адрес, за да могат да гласува, докато са на почивка. Очаква се напрежение в секциите, тъй като тези, които са настанени в хотели, на практика няма как да гласуват. В секциите има специално обучени хора, които да разяснят това.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари