неделя, 11 юли 2021, 12:53 ч.

В 56 секции гласуват само с бюлетини

ПРОВАЛ НА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ! Тотален хаос в изборния ден!

BNews.bg

ПРОВАЛ НА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ! Тотален хаос в изборния ден!

В 56 секционни комисии машините се заменят с хартиени бюлетини. До към 10:30 ч.  решение за преминаване към хартиено гласуване ЦИК беше взела само за 12 секции,  след които още 44 се оказаха в невъзможност да продължат гласуването с машини. Сред тях са 23 РИК – София, 2 в Благоевградски избирателен район, 2 в Силистренския, 1 в Бургаски, 2 в Добрички и много други. 

Според говорителя Росица Матева, тази бройка е пренебрежимо малка в сравнение с общия брой устройства – 10 516 стигащата.

Заради късно пристигащата по одобрения ред информация за неработещи машини, ЦИК взе решение самите районни избирателни комисии да преценяват на място дали да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Председателят Камелия Нейкова

„Съответната РИК да вземе решение, да уведоми незабавно секционната избирателна комисия, където са на лице такива обстоятелства и ЦИК да получи екземпляр от взетото решение, което трябва да е мотивирано“, каза тя.

Технически проблеми са установени в 26 избирателен район - София област, съобщи за БНР председателят на Районната избирателна комисия Димитър Димитров: 

"В 26 избирателен район в Софийска област също има проблем с машинното гласуване. Изборите трудно започнаха в голяма част от общините в Софийска област",посочи София Димитър Димитров. 
В Костинброд изборият ден заради проблем с машините.

"Снощи в 11.30 са дошли машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Чакаме техника да дойде, не е спряна. Чакаме да видим решението на казуса. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка ".

Машината в Костинбродвече е поправeна. Другата машина, с която имаше проблеми, остава запечатана, съобщи за БНР председателят на Районната избирателна комисия за София област, Димитър Димитров. 

С повече от час се забави началото на изборния ден в 13-та секция в столичното 55 Средно училище "Петко Каравелов". Причината -  неработещ контакт, към който е била свързана машината за гласуване. 

В Самоков, в три от училищата е спрял токът, но машинното гласуване е продължило, след като устройствата са заредени с акумулатори. 

В 1 343 секции в страната и 39 в чужбина ще се броят контролните разписки и ще се сравняват с машинния протокол. Секциите ще бъдат оповестени днес в 16 часа. 757 секции в чужбина са проверени за готовността им за изборите. Над 20 се проверяват в момента. Две секции в Германия няма да отворят, но това беше ясно още в петък. 

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в Стара Загора, съобщи председателят на РИК Теодора Крумова. 

"20 сигнала за машини, които не работят и една секционна комисия, която въобще не можа да стартира изборния ден, тъй като софтуеъра на машината се оказва, че е настроен с два часа разлика - тоест преди 9:00 ч. не може да тръгне. Чакаме указания от ЦИК".

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари