неделя, 11 юли 2021, 20:30 ч.

Малко след края на изборния ден

Политически реакции на предварителните резултати от изборите

BNews.bg

Политически реакции на предварителните резултати от изборите

До момента коментари има от ГЕРБ и „Изправи се! Мутри вън!”

Първо политически реакции след изборния ден. Час преди края му представители на ГЕРБ - Тома Биков, Даниел Митов и Деница Сачева, излязоха с изявление. От партията заявиха, че сме свидетели на безпрецедентен изборен хаос, на блокирани машини, на хора, които не са успели да упражнят правото си на вот, на хора, които са се отказали да упражнят правото си на вот.

"Поради това регистрираме и най-ниската избирателна активност през последните 30 години на парламентарни избори”, каза Тома Биков.

От „Има такъв народ” отказаха да коментира предварителните резултати от вота. Заявиха само, че евентуално утре може да има пресконференция. Иначе от партията на Слави Трифонов многократно са заявявали, че няма да водят преговори за правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС.

Въпросът за оставката на Корнелия Нинова не стои на дневен ред. Това заяви лидерът на левицата след излизането на първите резултати от exit poll.

„Мисля, че имаме да решаваме много по-важни въпроси в държавата и в парламента”, уточни тя. 

Относно подкрепата за правителство на „Има такъв народ” Нинова заяви, че този път тя няма да е безусловна.

„Ако очакват подкрепа очакваме да ни поканят на разговори и да седнем да говорим по политики”, уточни тя.

Резултатът от изборите не дава лесни отговори, заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„Рано е да се правят анонси. За нас всички опции са на масата, при едно ясно нещо - политиката да започне да произвежда смисъл и посока. Просто да сме „против” не е достатъчно”, добави Иванов.

Той очаква колкото може по-бързо да започне сериозен професионален разговор на лидерско ниво какво предстои да се направи.

„За нас е много важно не просто ГЕРБ да бъдат отстранени от властта, разбираме, че без ДПС да бъдат отстранени от властта не можем да говорим сериозно за прекратяване на българския корупционен модел”, каза още съпредседателят на „Демократична България”.

Дали е готов за премиер, той отговори: „Отговорност мога да поема всякаква. Но истината е, че в тази ситуация е много вероятно да трябва да търсим формули, които са по-близко до програмни, експертни фигури”.

„Благодаря на всички български граждани в България и зад граница, които гласуваха за промяната. Факт е, че партиите на протестите повишаваме своя резултат. Благодаря на всички, които гласуваха за  "Изправи се! Мутри вън!" и ни дават нова енергия да изпълним нашите ангажименти в следващия парламент”.  Това заяви след излизането на първите exit poll данни лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

По думите й хората са показали, че са отговорни.

„Народът показа воля и желание за промяна. Сега е ред на политиците да направят същото и да положат всички усилия за създаване на правителство. Идваме от една кампания на терен и сме наясно какво е очакването.  Хората очакват стабилност, връщането на нормалността. Очакват власт, която да се заеме с решаването на техните проблеми и партиите да спрат да се занимават със себе си”, допълни Манолова.

„Хората разбират промяната като изгонване на мутрите и разграждане на мафиотския модел. Те очакват да усетят промяната по джоба си. Народът очаква преизчисляване на пенсиите, малкият бизнес очаква подкрепа", каза още лидерът на "Изправи се! Мутри вън!".

„Резултатите за нас са стабилни, може би малко по-добри от миналия път”, заяви пред NOVA Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!”.

„Това е най-значимата загуба на ГЕРБ за изминалите 12 години. Подкрепата за тях ще продължи да пада. Следващият ход е на политиците, те трябва да покажат мъдрост, храброст и да пуснат мостове помежду си, за да има управление България. България има нужда от управление, а не от временно управление, защото сме в прекалено дълбока криза. Иначе можем дълго да си играем на избори”, заяви Бабикян.  

Запитан дали очаква да бъде създадено правителство в този парламент, той каза: „Редно е този въпрос да бъде зададен първо на  Слави Трифонов. Ние сме дали достатъчно значи, че сме готови да окажем подкрепа. Първо трябва да видим приоритетните политики и да работим заедно. Миналият път работихме чудесно, надявам се и този път”, каза Бабикян. 

„Първите резултати не ми харесват, не са задоволителни. Всичко е въпрос на по-задълбочен анализ. По exit poll нещата не са добре”, коментира Красимир Каракачанов от ВМРО.

„Важно е след тези избори, партиите да имат отговорността да създадат правителство. Пожелавам на тези, които се класираха от първо до четвърто място, да имат куража, а не да хвърлят държавата в политическа и икономическа криза”, каза Каракачанов.

Той призна, че е малко вероятно Патриотите да прескочат 4-процентната бариера. „Трябва да се анализира, защо се случи този нисък резултат”. Относно машините за гласуване Каракачанов каза: „Всеки, който се появи на политическата сцена, смята, че е открил топлата вода. Така и онези в 9-дневното НС, смятаха, че са открили топлата вода и въведоха машинното гласуване. При положение, че в целия свят го отменят. Сега ще сърбаме попарата на този експеримент”, коментира още Каракачанов. „32 години смятаме, че изборите са тото и избираме хора, които ни обещават най-добрите лъжи”. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари